Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 30

1859

Székelyföldön megszületett Benedek Elek író.

1862

Megszületett Szabolcska Mihály költő, akadémikus. 1898-ban Temesvárra került református lelkésznek, ahol az ő vezetésével magyar párt alakult. 1928-ban nyugdíjasként Budapestre költözött, 1929-től a Kisfaludy Társaság titkára volt. Verseivel a népnemzeti költészetet képviselte, kedvelte az egyszerű és rendkívül dallamos formát. Valójában azzal vonult be a magyar irodalomtörténetbe, hogy paródiát írt Ady Endréről, amire a költő Üzenet Költőcske Mihálynak (1909) című versével válaszolt. Karinthy Frigyes róla írt paródiája pedig ismertebb a magyar olvasóközönség számára, mint eredeti költeményei.

1917

Megszületett Jurij Petrovics Ljubimov orosz színházi rendező, színész. 1964-től a moszkvai Taganka Színház igazgató - főrendezőjeként az avantgard színház képviselője, a hagyományos színház megújítója lett. Az 1980-as évek elején Viszockij műveit akarta bemutatni, de munkáját akadályozták, s az előadást nem engedélyezték. Ekkor külföldre utazott pihenni, de azalatt, 1984-ben megfosztótták állampolgárságától. Sehol sem kért politikai menedéket, de sok helyen dolgozott: a londoni Covent Gardenben, Chicagóban, újra Angliában, azután Tel-Avivban. Budapesten Mozart Varázsfuvoláját állította színpadra. 1989-ben hazatért és állampolgárságát is visszakapta. Felesége magyar, 1999 augusztusában magyar állampolgárságot szerzett. Főbb rendezései: Brecht: A szecsuáni jólélek, Gorkij: Az anya, Csehov: A három nővér, Szimonov: Élők és holtak. Bulgakov: A Mester és Margarita. Operarendezései: Anyegin, Borisz Godunov, Kisvárosi Lady Macbeth.

1927

Megszületett Bajor Andor romániai magyar író, műfordító. Bajor Andor a kolozsvári Bolyai Egyetemen filozófia szakon végzett, majd tanársegédként dolgozott a magyar irodalomtörténeti tanszéken. 1957-től a Napsugár című gyermeklap, 1962-től az Irodalmi Könyvkiadó szerkesztője volt. 1990-ben a Keresztény Szó alapító főszerkesztője volt. Költőként indult, paródiái tették országosan népszerűvé; legérettebb alkotásai szatirikus és lírai novellái. Legismertebb művei: Főúr, írja a többihez, Tücsök és bogár, Hóvirágméz, A csodálatos csecsemő, Apróhirdetés, Részleges vízözön.

1928

Megszületett Elie Wiesel, Nobel-Békedíjas erdélyi származású író.

1948

Megszületett Marc Bolan, aki tinédzserként költő, majd a T. Rex (Tyrannosaurus) nevű együttes alapító tagja volt.

1955

Autóbalesetben meghalt James Dean amerikai színész.

1969

Meghalt Budapesten Bán Frigyes magyar rendező. Ismertebb filmjei: Talpalatnyi föld; Rákóczi hadnagya; Szent Péter esernyője; Háry János; Mátyás rendet csinál; 5-ös számú őrház; Valahol Oroszországban; Éjjeli zene; Tűzkeresztség; Csigalépcső.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum