Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 3

1813

Megszületett Báró Eötvös József író, költő, reformpolitikus. Eötvös Loránd apja. Szépprózai munkásságának kiemelkedő darabjai A falu jegyzője és a Magyarország 1514-ben című regényei.

1848

Megszületett Sarah Orne Jewett amerikai szerző, aki történeteiben a New England-i vidék báját ábrázolta, például az 1895-ben megjelent "The Life of Nancy"-ben.

1898

Megszületett Sásdi Sándor író, újságíró.

1927

Megszületett Alesz Adamovics fehérorosz író.

1942

Megszületett Fodor Tamás Jászai-díjas színész, rendező. 1965-67 között a József Attila Színház,1969-1972-ig az Irodalmi Színpad művésze volt. Az 1970-ben megalakuló Stúdiók színházi alkotóközösség létrehozója. 1986 óta a szolnoki Szigligeti Színház tagja, 1987-1990-ig főrendezője. Pontosan kidolgozott rendezései színészi csapatmunkára épülnek. 1984-től 1988-ig a Zeneakadémián színészetet is tanított. Főbb rendezései: Büchner: Woyzeck, Genet: Balkon, Csáth: A Janika, Schnitzler: Körtánc, Szilágyi Andor: A rettenetes Anya, avagy a Madarak Élete, Ibsen: A vadkacsa, Csehov: Cseresnyéskert.

1957

Budapesten meghalt Heltai Jenő író, költő (A néma Levente, Álmokháza). Kossuth-díjas drámaíró, költő, újságíró. Az operettek, bohózatok, karcolatok, novellák írásának a mestere volt, aki műveiben könnyedén alkalmazta a humoros, ironikus hangnemet, s a különböző találó jellem- és helyzetkomikumokat, de vidám alkotásaiban is mindig ott rejlett a társadalmi bírálat, a valós emberábrázolás igénye.

1962

Meghalt Edward Estlin Cummings amerikai költő, író és festő.

1991

Meghalt Frank Capra Oscar-díjas olasz származású, amerikai filmrendező, az 1930-1940-es évek neves művésze. (A csodatevő asszony, Ez történt egy éjszaka, Becsületből elégtelen, Váratlan örökség, Arzén és levendula, Az élet csodaszép.)

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum