Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 23

1865

Tarnaörsön megszületett Orczy Emma bárónő, magyar származású angol dráma- és regényírónő, akinek leghíresebb műve, a "The Scarlet Pimpernel" (A Vörös Pimpernel) a XX. század egyik legnépszerűbb alkotása volt.

1870

Cannes-ban meghalt Prosper Mérimée francia regényíró, akinek Carmen című regényéből Bizet írt operát.

1896

Kristiania-ban (Norvégia) meghalt Ivar Andreas Aasen norvég nyelvtudós, költő, hazája művelődéstörténetének egyik legnevesebb alakja.

1909

Megszületett Móricz Virág író.

1914

Megszületett Csépe Imre költő, író, a vajdasági magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja. Munkái: Fordul a szél önéletrajzi regény, valamint verseket publikált a Kalangya és a Híd c. magyar, illetve más horvát lapokban. Ő volt a népies magyar irodalom utolsó vajdasági képviselője.

1938

Megszületett Romy Schneider (eredeti néven: Rosemarie Magdelena Albach-Retty) osztrák születésű színésznő, Sissy hercegnő leghíresebb alakítója (A per, Mi újság, Cicamica?).

1939

Londonban meghalt Sigmund Freud osztrák ideg- és elmegyógyász, esszéíró, a pszichoanalízis megalkotója.

1943

Madridban megszületett Julio Iglesias spanyol énekes, a világ egyetlen gyémántlemezének tulajdonosa.

1982

Meghalt Dobozy Imre Kossuth-díjas író, újságíró. Irodalmi pályafutását versekkel kezdte, első írásai a Válasz című társadalompolitikai folyóiratban, falusi riportjai, publicisztikai írásai, elbeszélései a Szabad Népben jelentek meg. Első drámája Szélvihar címmel látott napvilágot. Számos filmet, színművet és rádiójátékot is írt. A tizedes meg a többiek című kisregényéből készült minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmvígjátéka. 1959-81 között az Írószövetségben tevékenykedett, előbb titkárként, főtitkárként, majd 1976-tól elnökként. Közben 1961-63-ban az Élet és Irodalom főszerkesztői tisztét is betöltötte.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum