Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 21

1791

Megszületett gróf Széchenyi István politikus, közíró, a nemzeti liberális reformmozgalom kezdeményezője.

1837

Meghalt Bezerédi Amália elbeszélő, a kisdedóvás és a magyar gyermekirodalom úttörője. Bezerédj Amália kislányának írt meséit, elbeszéléseit, verseit halála után férje adta ki "Flóri könyve" címmel. Ez a közvetlen hangú, saját illusztrációival díszített műve az első magyar kottás - verses óvodai könyv, a XIX. század legnépszerűbb ifjúsági könyve volt. 1836-ban falujában, Hidján óvodát nyitott.

1947

Megszületett Marsha Norman amerikai drámaírónő, akinek műveit az őszinteség és a természetes párbeszédek jellemzik. 1983-ban Pulitzer-díjat nyert a "Night Mother" című színdarabjáért.

1972

Meghalt Henry Millon de Montherlant francia regény- és drámaíró.

1982

Meghalt Ungvári László Kossuth-díjas színész, kiváló művész. Ungvári a Színművészeti Akadémia elvégzése után, 1933-ban szerződött a Nemzeti Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt. 1950-60 között színpadi mozgást tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1960-71-ig a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke volt. Kimagasló alakítást nyújtott a Hamlet és a Juliul Caesar címszerepében, valamint Az ember tragédiájában, a Bánk bánban, az Othellóban. Filmszerepeiben főként negatív figurákat játszott.

1984

A Magyar Dráma ünnepe. A Magyar Írók Szövetségének kezdeményezésére 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik a Magyar Dráma Napját, Madách Imre "Az ember tragédiája" című drámája 1883. szeptember 21-i ősbemutatójának tiszteletére. Célja felhívni a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére és az írók ösztönzése újabb alkotások létrehozása.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum