Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 20

1863

Meghalt Jacob Grimm német meseíró és mesegyűjtő

1897

Megszületett Tamási Áron Kossuth-díjas író, akadémikus (Ábel - trilógia). Első novellája 1922-ben jelent meg. 1923 és 1926 közöttaz Egyesült Államokban élt, írásait folyamatosan hazaküldte. 1925-ben jelent meg első novelláskötete (Lélekindulás). Hazatérése után Kolozsváron telepedett le, s az erdélyi magyar irodalmi és szellemi élet vezető alakja lett. Az Újság és az Ellenzék munkatársa volt, előadáskörutakat szervezett, többször szerepelt Magyarországon. 1933-tól a Brassói Lapokban külön rovata volt (Tiszta beszéd). 1926-ban az Erdélyi Helikon alapító tagja volt. 1935 után politikai nézetei radikalizálódtak, felfogása a népi írókéhoz került közel. Budapest ostromát Bajor Gizi házában vészelte át. 1945-től 1947-ig országgyűlési képviselő volt. 1949-1953-ig kiszorították az irodalmi életből, később újra megjelenhettek cikkei, elbeszélései. Legnagyobb írói sikerét az Ábel - trilógiával aratta. Írásaiban főként a székely falvak világát, az erdélyi szegénység életét, a megélhetésért az urakkal és a természettel folytatott küzdelmeit, a székelyek ügyességét és furfangos észjárását ábrázolta. Tehetsége és fantáziája játszi könnyedséggel olvasztotta egybe a tragédiát és komédiát, a misztikumot és a falu józan realizmusát. Regények mellett színpadi műveket is írt, amelyek közül kiemelkedik az Énekes madár című darabja.

1897

Megszületett Arturo Barea spanyol író (Egy lázadó kovácsolódása).

1902

Megszületett Stevie Smith angol költőnő, aki műveiben egy eredeti, képzeletbeli személyiséget juttatott kifejezésre, a vidám szellemességet összekötötte a mindent átható őszinteséggel és az érzelmek hiányával.

1929

Megszületett Bitskey Tibor színész. Pályafutását a Vígszínháznál (akkor a Néphadsereg Színháza) kezdte, majd tagja volt a Nemzeti Színháznak, ismételten a Vígszínháznak és a Thália Színháznak. Érdemes művész és kétszer kapott Jászai Mari-díjat. Főbb szerepeiből: Agárdi Péter (Heltai: A néma levente), Ádám (Madách: Az ember tragédiája), Vronszkij (Tolsztoj: Anna Kerenina), filmjeiből: Egy pikoló világos, Egri csillagok, Túsztörténet. Teniszezésen, tekézésen kívül hobbija a vadászat és a természetjárás.

1946

Megkezdődött az első Cannes-i Filmfesztivál.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum