Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 16

1872

Megszületett Melich Gábor nyelvész, egyetemi tanár, akadémikus. Tudományos munkásságának fő területei a régi magyar szótárirodalom történetének feldolgozása, a magyar helyesírás régebbi korszaka, valamint az etimológiai munkásság. Nagymértékben hozzájárult az etimológiai szótár élőkészítéséhez és kiadásához. Számos helynév, személynév és jövevényszó eredetének megfejtésével lerakta a magyar településtörténet filológiai alapjait.

1885

Megszületett Karen Horney amerikai pszichoanalitikus, írónő, aki 1941-ben megalapította az Amerikai Pszichoanalitikai Intézetet (American Institute of Psychoanalysis).

1893

Megszületett Korda Sándor filmrendező.

1927

Megszületett Peter Falk amerikai színész, azaz Colombo. Peter Falk szakács volt, majd hivatalnokoskodott. 1956-ban New York-ban lépett először színpadra. 1958-tól filmezett és ugyanebben az időben megkezdődött televíziós karrierje is. Az 1960-as évek közepén produkciós céget alapított. Bár néhány jelentős mozidarabban szerepelt, neve és figurája összekapcsolódott Colombo felügyelővel, a detektívvel, akit látható élvezettel és közvetlen humorral 1970-77 között tv - filmekben személyesített meg. A komédia valamivel erősebb műfaja, de drámákban is maradandó alkotásokat nyújtott. Jobb szemét háromesztendős korában vesztette el tumor következtében. (Emiatt egyes szerződéskötések alkalmából diszkriminációk érték, ám az is igaz: testi fogyatékosságát szexepilként hasznosította.)

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum