Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Szeptember 14

1321

Ravennában meghalt Dante Alighieri (eredeti neve: Durante Alighieri) olasz költő, filozófiai, politikai, nyelvészeti író, aki a világirodalom klasszikusa, a feudális középkor utolsó, az új polgári korszak első nagy lírikusa volt.

1821

Megszületett Szelestey László költő (Érzelemvirágok, Falu pacsirtája, Tündérkirály, Egy rab álmai).

1861

Megnyitotta kapuit a Lánchíd budai hídfőjénél a Budai Népszínház. A színház alapító - igazgatója a sokoldalú tehetséggel megáldott Molnár György volt, aki 1864-ig vezette, majd három évi szünet után, 1867 és 70 között újította fel ismét a társulat munkáját. Repertoárjuk nagy részét a népszínművek és operettek alkották. A népszínház kiváló tehetségeket is nevelt - köztük Blaha Lujzát, Jászai Marit -, akik 1870-ben, a színház végleges megszűntekor, a Nemzeti Színházhoz szerződtek. Az épületet 1870. szeptember 16-án lebontották.

1916

Meghalt José Echegary y Eizaguirre Nobel-díjas spanyol drámaíró, akadémikus.

1926

Megszületett Michel Butor francia író, költő és esszéista.

1934

Megszületett Kate Millett amerikai írónő, szobrász, pedagógus, feminista szerző, aki 1970-ben írta a "Sexual Politics" című művét.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum