Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Augusztus 28

1645

Meghalt Hugo Grotius (eredeti nevén: Huig de Groot) latin nyelven is alkotó holland író, tudós, költő. Grotius a szabadságharcát és az első polgári forradalmát vívó Hollandia kultúrájának egyik első, világhírű alakja volt. Hivatásos jogtudósi, jogtörténészi munkássága mellett történészi, teológiai és egyházpolitikai munkákat publikált, de megjelentek többkötetes szépirodalmi művei és műfordításai is.

1749

Megszületett Johann Wolfgang Goethe német költő, regény- és drámaíró. Legismertebb műve a Faust. Goethe Sokoldalú tevékenysége kiterjedt az irodalom - és művészelméletre, a filozófiára, a történelem és a természettudományok területére. Első korszaka, a "Sturm und Drang" a zseni - elmélet irodalmi megjelenítése. Ezt követte a strassburgi "áttörés", akkor írt verseiben az fejeződött ki, hogy korlátnak érzi kora társadalmát. 1794-ben barátságot kötött Schillerrel, kapcsolatukat termékeny együttműködés és nemes versengés jellemezte. 1805-től, Schiller halála után életét az egyetemességre való törekvés hatotta át. Legfontosabb művei: Az ifjú Werther szenvedései; A vándor vihardala; Mohamed éneke; Prométheusz; Ganümedész; Egmont; Iphigénia Tauriszban; Torquato Tasso; Római elégiák; Wilhelm Meister tanulóévei; Hermann és Dorothea; Vonzások és választások. Híres balladái (A villikirály, Az isten és a bajadér, A bűvészinas, A korinthusi menyasszony), a Schillerrel való versengés során keletkeztek, témájuk régi és távoli forrásokból származik, melyek Goethe földolgozásában mély erkölcsi és mitikus tartalommal telítődtek. Halála előtt befejezte félbehagyott műveit, az Utazás Itáliábant, a Költészet és valóság önéletrajzi köteteit, s lezárta főművét, a Faustot, a "világkölteménynek" szánt tragédiát, amely élete főműve lett.

1800

Megszületett Szenvey József költő, műfordító, újságíró, szerkesztő és akadémikus.

1828

Megszületett Lev Tolsztoj orosz író (Anna Karenina, Feltámadás). Tolsztoj művészete sok tekintetben Kant sírfeliratának művészi értelmezése: „A csillagos ég fölöttem, az erkölcsi törvény bennem”. Tolsztoj szerint tudni lehet, mit kell tennie az embernek, ha meg akarja valósítani önmagát. Csak lelke erőfeszítésétől függ, hogy ne essen személyisége és a történelem csapdájába. Mivel alá van rendelve egy felsőbb akaratnak, fejlődésének iránya kiszabott, még ha ez az irány spirális is, ahol emelkedés és hanyatlás váltja egymást. Tolsztoj világa az előírtságtól formálódó ember világa, akinek léte jelentéssel bír. Valójában megtervezett lény, kinek e tervet fel kell ismernie önmagában, végrehajtania és keresztül vinnie a világban.

1915

Megszületett Claude Roy francia író, költő, esszéista, kritikus.

1924

Meghalt Adolfo de Bosis olasz költő, műfordító, szerkesztő.

1924

Megszületett Janet Frame új-zélandi írónő, költő, akinek művei például: "Intensive Care", "Owls Do Cry".

1947

Pécsett megszületett Gothár Péter rendező, díszlet- és jelmeztervező. (Megáll az idő, Haggyálógva Vászka)

1952

Megszületett Rita Dove amerikai költő, pedagógus, aki költészetéért a "Thomas and Beulah"-ban Pulitzer-díjat nyert 1987-ben, a "Library of Congress" babérkoszorús költőjévé választották 1993-ban.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum