Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Augusztus 23

1858

Meghalt Reguly Antal nyelvész,a finnugor nyelvek és a nyelvrokonság kutatója, utazó. Reguly pályáját jogászként kezdte, de megismerve Finnországot - és felfedezve a finn nyelvvel való rokonságunkat őshazakutatással, és a rokon nyelvű népek életének, nyelvének vizsgálataival folytatta munkásságát. 1843-47 között bejárta az Ural környékét, élt a vogul, osztják, cseremisz, mordvin rokon népek között. Eközben feltérképezte az északi Ural-vidéket. Az utazással járó nehézségek azonban megviselték egészségét, és hazatérve már nem tudta összegyűjtött jegyzeteit feldolgozni. Hatalmas gyűjteménye a magyarságkutatók és nyelvtörténészek számára igen hasznos anyagként szolgál. 1990-ben az Északi - Urál hegység 1703 méter magas csúcsát róla nevezték el.

1923

Megszületett Hegedűs Erzsébet, Jászai Mari - díjas színésznő.

1924

Megszületett Ephraim Kishon, magyar nevén Kishont Ferenc, Izraelben élő író, humorista.

1925

Megszületett Tarnai Andor irodalomtörténész, egyetemi tanár, akadémikus.

1926

Oroszváron megszületett Hernádi Gyula József Attila-díjas író. Hosszan tartó betegség után 2005 júliusában hunyt el.

1943

A Pülski Sándor vezette Magyar Élet könyvbarátainak társasága és a Soli Deo Gloria Szövetség történelmi jelentőségű ifjúsági találkozót rendezett Balatonszárszón.

1948

Megkezdte működését a Sepsiszentgyörgyi Állami Magyar Színház Szemlér Ferenc: Egy híd elkészül című egyfelvonásos darabjának bemutatásával.

1994

Meghalt Fábri Zoltán színházi és filmrendező, festő, háromszoros Kossuth - díjas, kiváló művész. (Vihar, Déryné, Körhinta, Hannibál tanár úr, Édes Anna, Húsz óra, A Pál utcai fiúk). Fábri színházaknál dolgozott, majd 1949-ben átkerült a Hunnia Filmgyárba művészi vezetőként, s ettől kezdve nagysikerű filmek egész sorát vitte vászonra. Kiemelkedő rendezései voltak még: Isten hozta, őrnagy úr, 141 perc a befejezetlen mondatból, Az ötödik pecsét, Magyarok, Fábián Bálint találkozása Istennel. Több magyarországi és külföldi filmfesztivál díját is elnyerte, így például Karlovy Vary-ban, Moszkvában, Új Delhiben. 1993-tól tagja volt a Széchenyi Irodalmi- és Művészeti Akadémiának és 1970-től tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Első filmjeiben még ő volt a díszlettervező is. 1984-től újra festett, több önálló kiállítása is volt.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum