Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Augusztus 22

1837

A Grassalkovich Antal herceg által adományozott telken, a mai Rákóczi út és Múzeum körút sarkán megnyílt Pest első állandó magyar színháza, a Pesti Magyar Színház, a későbbi Nemzeti Színház.

1850

Meghalt Nikolaus Lenau, azaz Nicolaus Franz Niemschbach Edler von Strehlenau, osztrák költő.

1874

Székesfehérváron megnyitották a Skalnitzky Antal által épített színházat, Katona József "Bánk bán" című drámájának előadásával.

1880

Megszületett Bíró Lajos író, újságíró, politikus. Ő írta a Szegények országa című novellát, amelynek drámaváltozata a Sárga liliom című alkotás.

1888

Meghalt Trefort Ágoston művelődéspolitikus, publicista, miniszter, akadémikus, az MTA elnöke.

1893

Megszületett Dorothy Parker amerikai szerző, költő, újságírónő, humorista, aki szellemességével az 1920-as évek ünnepelt személyisége volt. 1926-ban írta az "Enough Rope" és 1944-ben a "The Little Hours" című művét.

1918

Megszületett Benkő Gyula Jászai Mari-díjas színész, kiváló művész. Pályája a Royal Revü Varietében indult, de hamarosan a Vígszínházhoz került, amelyhez a háború után is hű maradt. Az államosítást követően az Ifjúsági Színházhoz került. 1951-ben az újjáépült Vígszínházban működő Magyar Néphadsereg Színházához szerződött. A nevét 1960-ban újra megkapó Vígszínháznak nyugdíjba vonulásáig tagja maradt.

1920

Megszületett Ray Douglas Bradbury, amerikai író, költő. (Fahrenheit 451, Holdkórosak temetője).

1932

Megkezdte adását a BBC (British Broadcasting Corporation), az első tv-csatorna Angliában.

1958

Meghalt Roger Martin du Gard, Nobel-díjas francia író,a kritikai realista irányzat egyik legjelentősebb képviselője. Leghíresebb műve: A Thibault család.

1973

Meghalt Hegedűs Ágnes Jászai-díjas színművész.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum