Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Augusztus 14

1802

Megszületett Letitia Landon angol költő, regényírónő, aki a szenvedélyes szerelemről írt abban a korban, amikor a női témák korlátozva voltak.

1867

Megszületett John Galsworthy Nobel-díjas (1932) angol író (Forsythe Saga).

1956

Meghalt Bertolt Brecht német író, színházi rendező. Brecht, amikor a középiskola elvégzése után orvostanhallgatónak iratkozott be, szűk irodalmi körökben már tudomásul vették a tehetséges ifjú költőt. Korai értékelését elősegítette, hogy a divatos, akkoriban meglepően modern költőnek és drámaírónak ítélt Franz Wedekind felfedezte és barátságába fogadta. Ő járt közben a folyóiratoknál, hogy közöljék verseit. Brecht a XX. századi dráma és drámaelmélet, színházi gyakorlat egyik újítója. A dráma hagyományos, arisztotelészi formájával szemben a színház epikus formáját alakítja ki. E drámaforma későbbi elnevezése “nem-arisztotelészi dramaturgia”, illetve dialektikus színház. Az epikus színház számára tehát a legfőbb ellenség a beleélés, a katarzis, mely megakadályozza a nézőt abban, hogy a tudatáig jusson el az üzenet. Meg kell szüntetni tehát a beleélés lehetőségét, el kell idegeníteni a nézőt a látottaktól. Erre szolgál a V-effekt: a narrátor szerepeltetése, a songok, a vetítés, a kórusok, a színészi játék visszafogottsága. Elmélete igazolására az európai drámai hagyomány számára ismeretlen forrásokból merít; pl.: a keleti színház és dráma (Szecsuáni jólélek), a középkori próza (Kurázsi mama...), ponyvából, vásári operából (Háromgarasos opera).

1959

Budapesten meghalt Jávor Pál színész (Hyppolit a lakáj, Havi 200 fix, Fizessen, nagysád!, Halálos tavasz, Egy csók és más semmi, A beszélő köntös).

1972

Párizsban meghalt Jules Romains francia költő, regény-, és drámaíró, az unanimista költői irányzat egyik megteremtője. Verseiben az individualizmus - ellenes, közösségi, az érzelmeket kibontakoztató életfelfogást hirdette.a "K. avagy az orvostudomány diadala" című vígjátéka világsikert hozott számára. Életművének legnagyobb vállalkozása 27 kötetes regényfolyama- Jóakaratú emberek- melynek első négy kötete 1932-ben az utolsó 1956-ban jelent meg.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum