Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Június 3

1795

Meghalt Kármán József író (Fanni hagyományai)

1906

Megszületett Josephine Baker amerikai születésű táncosnő, aki világhódító útjára indította a ragtime zenére táncolható charlestont.

1919

Megszületett Márkusfalván Máriássy Félix Kossuth-díjas filmrendező, érdemes művész, író. Ismertebb filmjei: Fügefalevél; Álmatlan évek; Külvárosi legenda; Egy pikoló világos; Talpalatnyi föld; Valahol Európában; Kalotaszegi madonna.

1924

Meghalt Franz Kafka cseh író (A per, Átváltozás).

1925

Megszületett Tony Curtis magyar származású amerikai színész. Ismertebb filmjei: Van, aki forrón szereti; Minden lében két kanál; Azok a csodálatos férfiak; A megbilincseltek - Golden Globe díj (1959) - Legjobb film, Oscar-díj (1959) - Legjobb operatőr. További filmjei: Karácsony Connecticutban; Elsőrendű célpont; Agatha Christie: Gyilkosság három felvonásban; A kristálytükör meghasadt; Gróf Monte Cristo (1975); El a kezekkel a feleségemtől!; Adrian Messenger listája; Spartacus (1960); Houdini (1953).

1926

Megszületett Allen Ginsberg amerikai költő, a Beat-nemzedék kiemelkedő alakja. Botrányokban, tragikus és groteszk eseményekben gazdag élete a beatnik-lét szelíd és vad szabadságkultuszát, mindenféle hatalom elleni tiltakozását, önveszélyes életformáját és Zen-buddhista töltésű üdvözülés-vágyát is példázza. Kiérdemelte a "beatnemzedék pápája", a "hippik apja", a "szabad szerelem Buddhája" nevet.

1930

Megszületett Marion Zimmer Bradley amerikai írónő, akinek legismertebb regénye az 1982-ben megjelent "Artúr király és a nők" ("The Mists of Avalon"), valamint az 1987-es "The Firebrand".

1969

Saját úszómedencéjében holtan találták Brian Jones-t, a Rolling Stones tagját.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum