Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Május 30

1744

Meghalt Alexander Pope angol felvilágosodás-korabeli és klasszicista költő. Úttörő a Homérosz és Shakespeare-fordításhoz írt előszava. Fürtrablás c. komikus eposza ihlette Csokonait a Dorottya című vígeposz megírására.

1778

Párizsban 83 éves korában meghalt Voltaire (eredeti nevén: Francois Marie Arouet) francia író és filozófus, aki a francia felvilágosodás korának egyik kiemelkedő alakja volt. A francia filozófusok vezéralakjaként az ész nevében szállt harcba a feudalizmus és a középkori világnézet maradványaival, támadásait az egyház és az igazságszolgáltatás önkénye ellen összpontosította. Kritikája miatt börtönbe vetették, és többször is hosszú száműzetésbe kényszerült. Az új szellemi mozgalom a kelet-európai monarchiák (Ausztria, Poroszország, Oroszország) új ideológiájában, a felvilágosult abszolutizmusban is érvényesült, valamint Franciaországban a forradalom ideológiai előkészítése volt. Voltaire elemzéseiben elsőként összefüggéseiben vizsgálta a történelmet: gazdasági, társadalmi, politikai, tudományos és kulturális fejlődés szerint.

1901

Megszületett Cornelia Otis Skinner amerikai színésznő, szerző, aki szatírikus és szellemes könnyed verseket, monológokat és monodrámákat írt. 1921-ben apjával, Otis Skinnerrel szerepelt a "Blood and Sand" című filmben.

1921

Megszületett Jamie Uys délafrikai rendező, forgatókönyvíró, operatőr, producer, vágó. Ismertebb filmjei: Sivatagi show; Az istenek a fejükre estek 1-2.; Dirkie Lost in the Desert. A legtöbb filmjében kisebb szerepeket is játszott.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum