Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Május 22

1859

Megszületett Sir Arthur Conan Doyle angol regényíró, Sherlock Holmes alakjának megteremtője.

1867

Kossuth Lajos megírta híres Cassandra-levelét, amelyben a kiegyezés ellen tiltakozott.

1885

Meghalt Victor Hugo francia költő, regény- és drámaíró. Korának legtermékenyebb szerzője, az európai romantika egyik vezéregyénisége. Híresebb művei: A nyomorultak, Hernani, Párizsi Notre-Dame.

1898

Meghalt Edward Bellany amerikai publicista, szociológus, író, a Springfield-i Daily News alapítója.

1900

Megalapították az Egyesült Sajtó szervezetét az Egyesült Államokban.

1906

Megszületett Nyíregyházán Gádor Béla író, újságíró, aki 1947-től a Ludas Matyi munkatársa, és 1953. és 1956. között főszerkesztője volt. Filmjei: Dollárpapa, Állami áruház.

1907

Megszületett Laurence Olivier világhírű Shakespeare-színész és rendező. Ismertebb filmjei: A Bounty; A hazárdőr; Drakula, A Názáreti Jézus I-II; Maraton életre-halálra; Angliai csata; A Manderley-ház asszonya; Lady X válása. Shakespeare filmadaptációi: V. Henrik, Hamlet, III. Richárd.

1910

Szegeden megjelent a Dél-Magyarország című lap.

1922

Megszületett Judith Crist amerikai filmkritikus, aki 1966. és 1988. között a "TV Guide", 1980. óta a "Saturday Review" filmkritikusa. 1968-ban írta a "The Private Eye, the Cowboy and the Very Naked Girl" című művét.

1923

Megszületett Vidor Miklós író, költő (Szökőár, Fölszáll a köd). Regényei: Szökőár, Idegenek, Sebesültek, A kihívás. Verseskötetei: Fölszáll a köd, Lakatlan évszak, Magánbeszéd. Ő fordította Leneau Faust-ját és Rilke Történetek a Jóistenről című munkáját.

1924

Megszületett Charles Aznavour, örmény származású, francia színész, zeneszerző.

1940

Megszületett Polgáron Pécsi Ildikó Jászai Mari-díjas színésznő, komika. Ismertebb filmjei: Linda; Indul a bakterház; A koppányi aga testamentuma; Herkulesfürdői emlék; Mese habbal; Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?; Az aranyember; Pesti háztetők; Eszpresszóban.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum