Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Május 19

1893

Megszületett Bajor Gizi színésznő. Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja. Kitűnően játszott klasszikus és modern darabokban, drámákban, vígjátékokban. A művésznő budai villájában Gobbi Hilda létesített Színészmúzeumot. Ismertebb filmjei a Rongyosok és A szűz és a gödölye.

1930

Megszületett Lorraine Hansberry amerikai drámaírónő. 1959-es műve, a "Raisin in the Sun" volt az első fekete írónő által alkotott darab, amelyet bemutattak a Broadwayn.

1939

Megszületett Győrben Izsóf Vilmos magyar színművész. Ismertebb filmjei: Hoppá; Nyolc évszak; Mata Hari; A Cárné összeesküvése; A Löcsei fehér asszony; Forró vizet a kopaszra!; Utazás Jakabbal; Az Oroszlán ugrani készül.

1941

Megszületett Budapesten Balogh Emese magyar színésznő. Ismertebb filmjei: Sarkadi Imre: Elveszett paradicsom; Villám (1981); Az Isten is János; Móricz Zsigmond: Házasságtörés; Mata Hari; Gyerekrablás a Palánk utcában; Színes tintákról álmodom; Nápolyt látni és...; A Kőszívű ember fiai; Bogáncs.

1958

Megszületett Budapesten Bubik István Jászai Mari-díjas színművész. Ismertebb filmjei: Az ember, aki nappal aludt; A kanyaron túl; A halálraítélt; Katona József: Bánk bán; Nyolc évszak; Az óriás; Vérszerződés.

1962

Megszületett Kerekes József magyar színész, a Budapesti Kamaraszínház társulatának tagja. Ismertebb filmjei: Némó nyomában - szinkron; Hotel Szekszárdi; Vadkörték - A tihanyi kincsvadászat; Von Trier száz szeme - narrátor; Capitaly; Szegény Lázár.

1995

Meghalt Páskándy Géza költő, író, színműíró (Piros madár, Hány az óra, Vekker úr?). Írásai: Piros madár, Üvegek, Tű foka, Vendégség, Tornyot választok, Magyar Háromkirály, A szabadság színeváltozásai, A szélmalom lakói, Torony. Filmjei: Holnap lesz fácán és Hány az óra, Vekker úr?

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum