Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Május 18

1799

Meghalt Beaumarchais Pierre Augustin Caron francia író, XV. Lajos francia király pártfogoltja. Caron tizenhárom éves korában abbahagyta óramesteri tanulmányait, majd egy óraszabályzó szerkezet feltalálásával a XV. Lajos francia király kegyeibe férkőzött, ahol a későbbiekben írásaival, pamfletjeivel szórakoztatta az udvart. Művei: A sevillai borbély, Figaro házassága, Farrare. A Francia Írók Szövetségének megalapítója.

1872

Megszületett Horger Antal nyelvész. József Attila költészetéből lett ismert: nem hitt a költő művészetében, gátolta annak kibontakozását

1885

Megszületett Garas Márton színész.

1906

Megszületett Balázs Samu színész. (Lúdas Matyi, Úri muri, Felszabadult a föld, Liliomfi).

1928

Megszületett Domokos Géza romániai magyar író, szerkesztő, politikus, aki 1990-93 között elnöke volt a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének. Ő alapította a Kriterion kiadót, amelynek 1969. és 1992. között igazgatója volt. Politikai szerepvállalása abban is megmutatkozik, hogy 1990. és 1993. között az RMDSZ elnöke volt. Művei: A legszebb üzenet, A negyedik emlék, Esély. Filmjei: Utak, Minden kényszer nélkül.

1933

Megszületett Páskándy Géza költő, író, filmes. Írásai: Piros madár, Üvegek, Tű foka, Vendégség, Tornyot választok, Magyar Háromkirály, A szabadság színeváltozásai, A szélmalom lakói, Torony. Filmjei: Holnap lesz fácán és Hány az óra, Vekker úr?

1937

Megszületett Lászlóffy Aladár romániai magyar költő, író (Hangok a tereken, A levelek vándorlása, Héphaistos, Az ólomkatona hadifogsága, Szövegek szövetsége, Házsongárd, Botrány Gordiuszban, Csudaóra).

1953

Megszületett Csongrádi Kata színésznő. Ismertebb filmjei: Pityke őrmester - szinkron; Az Isten is János; Holnap lesz fácán; Szikrázó lányok; Angyali történetek; A vasárnapi asszony.

1959

Megszületett Galla Miklós énekes, zenész, színész. A L'Art pour L'Art angol humort népszerűsítő társulat alapító tagja.

1966

Megszületett Vörösmarty Marcell író. Hivatásának kiteljesedésére azonban nem csak a papírformát választotta: az első magyar Hangszínház (2000) alapítójaként üdvözölhetjük őt. Immáron negyedik esztendeje igazgatja és szervezi az előadásokat. Legfőbb céljának nem csak a „lélek” szórakoztatását tekinti; cselekvésre bírja az embert, mert művészetével szembenézésre sarkall. Hiteles formában közöl, őszintén. Bátran szól a lelkünk legmélyén szunnyadó gondolatokról.

1972

Meghalt Csépe Imre költő, író, a vajdasági magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja. Munkái: Fordul a szél önéletrajzi regény, valamint verseket publikált a Kalangya és a Híd c. magyar, illetve más horvát lapokban. Ő volt a népies magyar irodalom utolsó vajdasági képviselője.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum