Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Május 17

1873

Megszületett Dorothy Miller Richardson angol írónő, a tudatfolyam regényirodalom úttörője. 1938-ban írta "Pilgrimage" című művét.

1907

Megszületett Dsida Jenő költő.

1923

Házasságot kötött Marlene Dietrich színésznő és Rudolf Sieber.

1941

Budapesten megszületett Haumann Péter színművész. Jászai Mari- és Kossuth-díjas érdemes művész. Pályafutását 1963-ban a debreceni Csokonai Színháznál kezdte, majd tagja volt a pécsi Nemzeti Színháznak, a 25. Színháznak, a József Attila és a Madách Színháznak, 1988. óta a Nemzeti Színháznál dolgozik. Szerepeiből: Percsihin (Gorkij: Kispolgárok), Arturo Ui (Brecht: Állítsátok meg Arturo Uit!), Szókratész (Platón: Szókratész védőbeszéde), Doolittle (Shaw: Pygmalion), Miska (Kálmán: Csárdáskirálynő), Tus Gastrofar George (Eliot-Webber: Macskák), Figaro (Beaumarchais: Figaro házassága), filmjeiből: Pesti háztetők, Régi idők mozija, Kakukk Marci, A vihar, Britannicus, Fekete gyémántok I-II., Indul a bakterház, Egészséges erotika, Szürkület, Charlie nénje, Hófehér - szinkron, Színes tintákról álmodom, Keménykalap és krumpliorr, A méla Tempefői, Kincskereső kisködmön, Lili, Weöres Sándor: Szent György és a sárkány.

1943

Budapesten megszületett Kóbor János Liszt Ferenc-díjas énekes, zeneszerző és gitáros, aki az Omega együttes tagja volt.

1949

Meghalt Balázs Béla (eredeti nevén: Bauer Herbert) író, költő, esztéta (Valahol Európában forgatókönyv). Kodályt és Bartókot kísérte népdalgyűjtő útjaikon. Bartók zenéjével lett világhírű az A kékszakállú herceg vára és az A fából faragott királyfi című műve.

1961

Megszületett Enya (eredeti nevén: Eithne Ni Bhraoáin) ír énekesnő, zeneszerző. Több film zenéjét is szerezte, a többi között a Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége filmdalát.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum