Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Május 10

1843

Először mutatták be az Egressy Béni által megzenésített Szózatot - Vörösmarty Mihály művét - a Nemzeti Színházban.

1896

Budapesten, a Royal szállóban megrendezték az első filmvetítést. Az akció, amelyet a Lumiere-fivérek kezdeményeztek csaknem egy éven keresztül tartott- naponta többször félórás műsort vetítettek az akkor újdonságnak számító moziban. Ezzel a mozgalommal kezdődött el a rendszeres filmvetítés korszaka Magyarországon.

1898

Megszületett Ariel Durant amerikai írónő, aki társszerzője volt férje, Will 1926-ban megjelent 11 kötetes, Pulitzer-díjat nyert "The Story of Civilization" című művének.

1899

Megszületett Fred Astaire amerikai színész, szteptáncos. Emlékezet alakítást nyújtott a következő filmekben: Húsvéti parádé, Dalol a flotta, Broadway melody, Pokoli torony.

1927

Örök hűséget fogadott egymásnak Ernest Hemingway amerikai író és Pauline Pfeiffer.

1929

Megszületett Kányádi Sándor erdélyi magyar író, költő, műfordító. Művei: Világlátott egérke, Három bárány, Kenyérmadár, Tavaszi tarisznya.

1930

Megszületett Horváth Gyula színész, Szomszédok című teleregény egyik főszereplője.

1936

Megszületett Tóth Judit írónő, költő. Művei: Tűzfalak, Két város, Kifutópálya.

1947

Hazatért Magyarországra a Szépművészeti Múzeum műkincsinek legnagyobb hányada, amelyet a második világháború alatt a nyilasok hurcoltak ki az országból.

1947

Budapesten megszületett Andai Györgyi színművésznő. Ismertebb filmjei: Bevégezetlen ragozás; Linda; Fekete gyémántok; Utazás Jakabbal; Szindbád.

1949

Született Kornis Mihály író, dramaturg. Művei: Halleluja, Körmagyar, Magyar rekviem.

1957

Megszületett Lang Györgyi színésznő, énekesnő, a Pa-dö-dő egyik "gigászi" egyénisége.

1979

Meghalt Bibó István író, politikus, jogász (A kelet-európai kisállamok nyomorúsága). Könyveiben, politikai értekezéseiben főként Magyarország gazdasági és politikai helyzetének elemzésével foglalkozott. Művei: A kelet-európai kisállamok nyomorúsága, A magyar demokrácia válsága, A békeszerződés és a magyar demokrácia, Zsidókérdés Magyarországon.

2002

Meghalt Párizsban Yves Robert francia rendező, színész, forgatókönyv író. Ismertebb filmjei: Horgász a pácban; Magas szőke férfi felemás cipőben; A magas szőke férfi visszatér; Gombháború; Sokat akar a szarka; Nő vörös ruhában; Magas barna férfi felemás cipőben; Apám dicsősége; Montparnasse-Pondichéry.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum