Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Április 19

1824

A görögországi Missolunghiban meghalt George Gordon Noel Lord Byron angol romantikus-klasszicista költő. 1812-ben jelent meg fő műve: "Childe Harold zarándokútja" ("Childe Harold's Pilgrimage"), 1817-ben drámája "Manfred" címmel. 1819-ben írta "Don Juan" című elbeszélő költeményét és 1821-ben a "Kain" ("Cain") című drámát. Az európai értelmiségiek, művészek és politikusok lelkesen ünnepelték és támogatták az 1821. óta tartó görög szabadságharcot, amelynek Lord Byron is önkéntes felkelője volt.

1881

Londonban 76 éves korában meghalt Benjamin Disraeli, Earl of Beaconsfield angol konzervatív politikus és író, aki a "splendid isolation" (fényes elszigetelődés) politikájának híve és a kezdődő imperializmus támogatója volt.

1885

Megszületett Gózon Gyula Kossuth-díjas színész, kiváló művész. Budapesten magánszínházat neveztek el róla.

1897

Egerben megszületett Kováts Terus színésznő (A Noszty fiú esete Tóth Marival, Fekete gyémántok).

1928

Megszületett Kazimir Károly Kossuth-díjas rendező, színházigazgató, kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

1998

Meghalt Octavio Paz Nobel-díjas mexikói költő-filozófus.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum