Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Április 12

1704

Meghalt Jacques Bénigne Bossuet francia író, hitszónok. A katolikus egyház és az abszolutizmus feltétlen híve és védelmezőjeként részt vett kora vallási és politikai küzdelmeiben. Kiemelkedők történelmi művei, amelyeket a trónörökös számára készített jegyzeteiből állított össze. Jelentős A protestáns egyházak változásainak története című munkája, amelyben a reformáció történetét írta le. Több mint kétszáz szentbeszédet és tizenkét gyászbeszédet írt, utóbbiak e műfaj legjobb francia alkotásai közé tartoznak. Már életében nagyra becsülték, kortársai "az utolsó egyházatyának" nevezték. Sok műve megjelent magyarul is, meditációit Rákóczi Ferenc is mintául vette, műveit forrásként többször felhasználta.

1957

Megszületett Tama Janowitz amerikai regényírónő, az 1986-ban megjelent bestseller, a "Slaves of New York" szerzője, valamint az MTV-ben az első "irodalmi videó", az 1987-es "A Cannibal in Manhattan" főszereplője.

1961

Meghalt Sarkadi Imre író, újságíró (Oszlopos Simeon, Elveszett paradicsom). József Attila- és Kossuth-díjas író. Kútban című novellájából készült a Körhinta című film.

1986

Meghalt Valentyin Petrovics Katajev szovjet-orosz író (A távolban egy fehér vitorla).

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum