Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Március 12

1810

Megszületett Hunfalvy Pál nyelvész, etnográfus.

1894

Meghalt Paulay Ede színész, rendező, műfordító, szakíró, a Nemzeti Színház igazgatója. Nevéhez fűződik a Csongor és Tünde, valamint Az ember tragédiája első színrevitele. Jelentősek Goethe, Racine, Schiller és Beaumarchais színműveinek fordításai.

1911

Megszületett Kiss Manyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész. Kabaréfigurák, szubrett-, énekes-táncos, prózai, drámai és filmszerepek alakításával vált emlékezetessé. Ismertebb filmjei: Kiskrajcár; Hintón járó szerelem; Körhinta; Mici néni két élete.

1922

Megszületett Jack Kerouac az amerikai beat-nemzedék tagja, író. Legismertebb műve az Úton.

1928

Megszületett Edward Albee amerikai drámaíró, a modern amerikai dráma nagy sikerű képviselője (Nem félünk a farkastól).

1934

Megszületett Moldova György író. József Attila- és Kossuth-díjas író, a magyar szatirikus irodalom hagyományainak folytatója. Legnépszerűbb művei: A szent tehén; Akit a mozdony füstje megcsapott; Ferencvárosi koktél; Magyar atom; Akar velem beszélgetni? Lámpaláz.

1968

Megszületett Malek Andrea színésznő, énekesnő.

1969

Meghalt André Salmon francia költő, író, kritikus. Salmon a század első évtizedeiben a művészeti élet egyik vezéralakja, Apollinaire, Picasso, Modigliani barátja volt. Képzőművészeti kritikáival segítette a modern irányzatok, elsősorban a fauvizmus érvényesülését. Regényei a párizsi művészvilág eseményeit és képviselőit mutatták be, ezért értékes dokumentumok is.

2001

Meghalt Robert Ludlan amerikai regényíró (Scarlette-i örökség, Filmei: Fantom-trilógia, Osterman hétvége).

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum