Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 9

1608

Londonban megszületett John Milton, aki William Shakespeare után a legjelentősebb angol költő volt (Az elveszett paradicsom). 1667-ben az emberiség bukásáról írt "Elveszett Paradicsom" ("Paradise Lost") című eposzával vált ismertté. Milton 1642 és 1660 között politikailag is kiállt a köztársaságért a királysággal szemben. I. Károly angol király kivégzése mellett foglalt állást írásaiban, majd a királyság helyreállítása után elégették a könyveit. 65 éves korában vakon és magányosan halt meg Londonban.

1929

New Yorkban megszületett John Cassavetes amerikai színész, filmrendező és forgatókönyvíró ("New York árnyai", "Egy kínai bukméker meggyilkolása").

1934

Budapesten megszületett Garas Dezső színművész és rendező. Kétszer kapott Jászai Mari-díjat, SZOT-, Kossuth-, Pro Arte Budapest díjas érdemes és kiváló művész. Pályafutását 1957-ben a Nemzeti Színháznál kezdte, 1965-től 1980-ig a Madách Színház tagja, majd a Mafilm munkatársa és a Magyar Színházművészeti Szövetség elnökségi tagja volt. 1990 óta a szolnoki Szigligeti Színház tagja. Szerepeiből: Pápa (Brecht: Galilei), Dauphin (G. B. Shaw: Szent Johanna), Félszeg Pisti (Örkény: Pisti a vérzivatarban), Prospero (Shakespeare: A vihar), José Arcadio Buendia (García Márquez: Száz év magány), filmjeiből: Elsietett házasság, A revizor, A gyilkos a házban van, Régi idők focija, Abigél I-III., Szerencsés Dániel, A legényanya (rendező is).

1953

Megszületett John Malkovich amerikai színész, rendező.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum