Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 26

1891

New Yorkban megszületett Henry (Valentine) Miller amerikai író, aki műveivel, mint például a "Ráktérítő", a "Nemiség", a "Clichyi csendes napok", a tabuk és konvenciók ellen tiltakozott. Művei miatt sokáig problémái adódtak az erénycsőszökkel, mivel a szexualitás gyakori ábrázolásáért obszcenitással vádolták. A szabadságot korlátozó puritán értékrend ellen lépett fel életrajzi indíttatású írásaiban.

1932

Megszületett és 1972-ben ugyanezen a napon halt meg Domján Edit színésznő (Két emelet boldogság, Imposztorok). A Színművészeti Főiskola vizsgái után házasságot kötött Kaló Flórián kollegájával, majd átvették diplomájukat, s már utaztak is Szegedre, ahol mindkettőjüket szerződés várta, s 1954-től hét éven át a Szegedi Nemzeti Színház, 1961-től a budapesti Petőfi Színház, 1963-tól a budapesti Nemzeti Színház, 1964-től 1972-ig a Madách Színház tagjai voltak. Több alkalommal beszélt arról, hogy csak 40 éves koráig akar élni, mert nem szeretne öreg színésznő lenni. Érzékeny természet volt, Szécsi Pál énekessel lévő kapcsolata is megszakadt, s 1972 karácsonyán, a negyvenedik születésnapját egyedül töltötte egy 25m2-es lakásban. A másnap esti Candida előadásra pedig nem érkezett meg a Színházba. Négy kollégája taxin hajtott lakásához, betörték az ajtót, de már későn érkeztek: drámai elszántsággal véget vetett életének. "Szuverén, önálló maradt, soha nem engedett a maga legbenső magányához és titkához hozzányúlni. Mindig igyekezett bátran és szabadon élni. És amikor ez nem ment már tovább, volt elegendő bátorsága ahhoz, hogy egy önmaga által előre meghatározott időpontban egy olyanfajta magváltoztathatatlan és végső szabadságot válasszon, amibe senki nem szólhat bele." - írta róla Kaló Flórián. 1954-től 1972-ig e rövid pálya emlékét közel nyolcvan színházi szerep, többnyire főszerep; tíz filmszerep és számtalan rádió és tv szerep őrzi. Művészi tevékenysége, sugárzóan lenyűgöző egyénisége, feledhetetlen hangja ma is élénken él a közönség emlékezetében. S hogy ez az emlék ne is halványuljon, 1991-ben barátai és művésztársai alapítványt hoztak létre tehetséges, egy-egy fiatal vidéki színésznő évente egyszeri díjazására.

1958

Miskolcon meghalt Kováts Terus színésznő (A Noszty fiú esete Tóth Marival, Fekete gyémántok). 18 filmben játszott főbb szerepet.

1972

Megszületett Gryllus Dorka színművész, énekesnő.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum