Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 24

1793

Megszületett Déryné Széppataki Róza énekes-színésznő. Jászberényben jött világra Schenbach Róza néven. Pacha, a német karmester, aki maga sem sokat várt az apró termetű, rekedtes beszédű lánytól, elámult, amikor Róza a Varázsfuvola egyik áriáját megszólaltatta. A vékonyka lány erős hangon, kristálytisztán énekelt mindent, az alsó c-től a felső f-ig, noha ez a szokatlan terjedelem csak erős fizikumú nők ritka adottsága. Így került Schenbach Róza Vida János Pesten szereplő színtársulatához. Német családi nevét tükörfordítással Széppatakira magyarosította, majd amikor 1813-ban feleségül ment színésztársához, Déry Istvánhoz, felvette a Déryné nevet is. Széppataki Róza bebizonyította, hogy magyarsága nem csak névleges, a nyelvért a legkitartóbban harcolók között szinte hitvallóvá vált. 1815-ben került Miskolcra kocsiszíni előadásokra, s énekbetéteivel négy évig tartotta társulatában a lelket. Gyakran megtörtént, hogy a közönség soraiból felkiabáltak a színpadra: Déryné énekeljen, s akkor ő, megszakítva a prózai előadást, dalra fakadt. Miskolc után Pozsony következett, majd diadalok sorozata Sopronban, Szombathelyen, Kőszegen, Győrben, Zalaegerszegen, Egerben. Szinte nem volt olyan helye az országnak, ahol fel ne lépett volna, s ahol megjelent, lázba hozta még a legközönyösebbeket is, hatalmas megmozdulást keltve a magyar nyelv iránt. Kolozsvár után Kassa, majd 1837-ben pedig a Pesti Magyar Színházhoz szerződött. Az évek múlásával Déryné hangja megfakult, nem tudta már lenyűgözni a közönséget, a kritikusok modorosnak találták. Ő viszont még sokáig nem akarta feladni. 1843-ban Debrecenben, a Norma előadásán kifütyülték, az újságok vicceket gyártottak róla, feltéve neki a kérdést: a színpadon akar kimúlni? 1852-ben kibékült a férjével, akivel utána tíz évig élt békétlenségben Diósgyőrött, majd ez követően haláláig Miskolcon élő nővérénél húzta meg magát. Utoljára 1868-ban lépett színpadra, Egressy Ákos jutalomjátékán. Élete végén papírra vetette memoárját, amely máig a legfontosabb és legátfogóbb forrásmunkája a magyar színjátszás hőskorának. 1872. szeptember 29-én halt meg Miskolcon.

1798

Megszületett Adam Mickiewicz lengyel romantikus költő, akinek alakja a lengyel felszabadító mozgalomban a harc szimbólumává vált.

1886

Megszületett Michael Curtiz (eredeti nevén Kertész Mihály) magyar származású filmrendező (Casablanca, Hét tenger ördöge, Huckleberry Finn kalandjai, Robin Hood,Nem vagyunk angyalok).

1920

Megszületett Fodor Imre színész, az 1956-ban önállósuló József Attila Színház igazgatója.

1957

Meghalt Arturo Barea spanyol író (Egylázadó kovácsolódása).

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum