Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 18

1737

Meghalt Antonio Stradivari cremonai hangszerkészítő.

1931

Budapesten megszületett Gyurkovics Tibor író. József Attila- és IBBY-díjas író, akit Bölöni Emlékéremmel és Nemzetközi Gyermekkönyv-díjjal is jutalmaztak. Pályafutását a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola tanársegédeként kezdte, a Gyógypedagógiai Iskola tanára volt. A Központi Gyermek Ideggondozó Intézet vezető pszichológusa, az Országos Elme- és Ideggyógyintézet klinikai pszichológusa, a Pest Megyei Bíróság igazságügyi pszichológus szakértője, valamint színházi dramaturg és a Magyar Írókamara társelnöke. Műveiből: Grafit, Kenyértörés, Emberfia, Vaskakas, Tintapaca, Vers a Mikuláshoz, Boszorkányok pedig vannak, A pápai mézesbábos, Tónió, a póniló (versek), Ne szeress, ne szeress, Isten nem szerencsejátékos, Szolgálat, Pótmajom (regény), Rikiki, Üveggolyó, A bíboros (elbeszélések), Elcseréljük egymást, Öngyilkosság receptre, Az utolsó karácsony (novellák), Nagyvizit, Ölni, ölelni (drámák), Üdv a tolvajnak, Szálka, hal nélkül (szatírák). Bemutatott színműveiből: Estére meghalsz, Őszinte részvétem, Kreutzer szonáta, Isten bokrétája, Fekvőtámasz. Az első róla elnevezett versmondó versenyt a Magyar Versmondók Egyesülete és a Kráter kiadó tartotta 2005. december 11-én.

1943

Budapesten megszületett Káldi Nóra (eredeti nevén: Krejniker Eleonóra Edit Mária) Jászai Mari- és Erzsébet-díjas színművész. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1966-tól a miskolci Nemzeti Színháznál, 1967-től a szolnoki Szigligeti Színháznál, 1969-től a Madách Színháznál játszott. 1982 óta a József Attila Színház tagja. Szerepeiből: Antoinette Sévigné (Achard: A bolond lány), Judit (illés: Névtelen levelek), Pólika (Móricz: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), filmjeiből: Zöldár, Butaságom története, Ráktérítő, Iphigeneia a Tauruszok földjén, A locsolókocsi, Gulliver a törpék országában, Vivát Benyovszky I-XIII., Egy csók és más semmi, Münchausen Fantáziaországban, Rohanj velem, Társasjáték.

1943

Megszületett Alan Rudolph rendező, forgatókönyvíró (Öldöklő vágyak, Bajnokok reggelije).

1947

Cincinattiban (Ohio állam, USA) megszületett Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező (Schindler listája, Jurassic Park, E.T.).

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum