Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 14

1895

Megszületett Paul Eluard, francia szürrealista költő.

1919

Megszületett Shirley Jackson amerikai regényírónő, aki történeteiben a természetfölöttivel foglalkozott mindennapi környezetben, például az 1949-ben írt "The Lottery"-ben.

1924

Budapesten megszületett Kibédi Ervin színművész, Jászai Mari-díjas érdemes művész. Tanulmányait a Zeneművészeti Főiskolán végezte, majd 1949-től a Honvéd Művészegyüttesben, 1950-től a Rádiónál dolgozott. 1951-től a Honvéd Színháznál játszott, 1957 óta a Vidám Színpad tagja. Több mint száz film- és tv-szerepben játszott, írt rádió- és tv-forgatókönyveket. Fő művei: "Versek" ("Folytassa, Kibédi"), "Kibédi-variációk".

1930

Miskolcon megszületett Kállay Ilona kétszeres Jászai Mari-díjas és SZOT-díjas érdemes művész. Pályafutását 1949-ben a Bábszövetség, majd a Háztartási Bolt és Illatszerbolt kirakatrendezőjeként kezdte, volt segédgrafikus és a Kereskedelmi, Pénzügyi és Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezetének amatőr színjátszója. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1955-től a József Attila Színháznál játszott. 1982 óta a Vidám Színpad tagja. Szerepeiből: Tolsztoj grófnő (Száraz: Megoldás), Tatjana (Gorkij: Kispolgárok), Anya (Bereményi: Halmi), Varróné Széphalmy Lilla (Fekete: A Lilla-villa titka), filmjeiből: A császár parancsára, Jövedelmező állás, Lányarcok tükörben, Egy csók és más semmi, Mire megvénülünk I-VI., Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Kártyaaffér hölgykörökben.

1947

Megszületett Zalatnay Sarolta énekesnő.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum