Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 12

1820

Meghalt Gróf Széchényi Ferenc könyvtár- és múzeumalapító.

1821

Megszületett Gustave Flaubert francia prózaíró, a realista regény atyja (Bovaryné). 1857-ben, alig fél éven belül előbb egy prózaírót, majd egy költőt állítottak Franciaországban büntetőbíróság elé, mert könyvükkel megsértették a jó erkölcsöket és a közszemérmet. A prózaírót Gustave Flaubert-nak hívták, a költőt Charles Baudelaire-nek. A bíróság mindkettőjük könyvét kárhoztatta és megbélyegezte. Azután nemsokára már az előbbinek megjelenésével jelölték a modern regényirodalom kezdetét, az utóbbival a modern költészetét. Mi volt Flaubert bűne? Az, hogy hidegen, tárgyilagosan (és a sivár témával meghökkentően ellentétes, zengően szavalható stílusban) elmondotta, hogy a nyomasztóan kicsinyes vidéki polgárok körében egy orvos felesége - bizonyos Bovaryné - romantikus ábrándjai között nem bírja elviselni az élet kisszerűségét, de nincs egyéb útja a kitöréshez, mint hogy megcsalja férjét, két ízben is. De felismeri, hogy szeretői ugyanolyan szürkén kisszerűek, mint a férje vagy a szomszédok. Kiürült lélekkel, lehetetlenné válva önmaga és mások előtt, öngyilkos lesz. - Hát ez volt a nagy erkölcstelenség. Az író bemutatta a polgároknak, hogy kicsinyesek és ostobák, a romantikusoknak, hogy nincs mód a romantikára, s mindehhez erkölcsileg nem is ítélte el a reménytelen vergődésben házasságtörést elkövető vidéki polgárasszonyt.

1897

Megszületett Lillian Smith amerikai regényírónő, tanító, akinek 1944-ben írt "Strange Fruit" című művét betiltották Bostonban.

1915

Hoboken-ben (New Jersey, USA) megszületett Frank (Albert) Sinatra énekes, zenész, színész (Tengerészek New York-ban, Az aranykezű férfi).

1951

Budapesten megszületett Müller Péter Sziámi költő, filmrendező, énekes. Rádióriporterként és szerkesztőként is dolgozik. Az URH, a Kontroll-csoport, a Sziámi-Sziámi, a Sziámi Ultrarock, a Sziámi TAO együttesek tagjaként mintegy 150 dal szövegét írta és adta elő. A Sziget Fesztivál és az Operafesztivál egyik ötletgazdája.

1999

Meghalt Joseph Heller, Médici-díjas amerikai író (22-es csapdája).

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum