Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

December 10

1830

Megszületett Emily Dickinson amerikai költőnő, akire szeszélyesen kihagyásos nyelve és esetlen poétikája volt jellemző.

1875

Meghalt Toldy Ferenc irodalomtörténész.

1891

Megszületett Nelly Sachs zsidó származású német költőnő, drámaíró, akinek költészetében a zsidó nép tragédiája, a hazátlanság fájdalma szólal meg. 1940-ben a hitleri zsidóüldözés elől Svédországba menekült, és ott élt haláláig. 1966-ban megosztott irodalmi Nobel-díjat kapott. Magyarul 1968-ban jelentek meg "Izzó rejtélyek" címen versei.

1907

Megszületett Rumer Godden angol regényírónő, aki gyermekeknek és felnőtteknek is írt egyaránt, hat regényét filmre és televízióra alkalmazták, például 1975-ben az "In This House of Brede"-t, majd az "An Indian Affair"-t nemzetközi Emmy-díjra is jelölték.

1923

Megszületett Jorge Semprun spanyol író (A nagy utazás).

1944

Megszületett Pogány Judit, színésznő (Vuk hangja, Csinibaba).

1970

Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin szovjet író "A pokol tornáca" és a "Rákpavillon" című könyveiért irodalmi Nobel-díjat kapott, amit azonban nem vehetett át Stockholmban. Szolzsenyicint, aki a rendszer kritikusa volt és már 16 éve bírálta a szovjet politikai viszonyokat, 1974. február12-én letartóztatták és egy nappal később kiutasították a Szovjetunióból. 1960-ban megjelent "Ivan Genyiszovics egy napja" című írása után a tilalmak és az üldöztetések egymást követték. "A pokol tornáca" és a "Rákpavilon" című könyvei a Szovjetunióban meg sem jelenhettek. Egyre több szovjet író nyilatkozott meg hozzá hasonlóan a moszkvai elnyomás és üldöztetés miatt. A Kreml Szolzsenyicin kiutasításában látta annak lehetőségét, hogy a disszidens írót a Szovjetunióban közönségétől megfossza, valamint a nyugati kritikusokat megnyugtassa.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum