Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Október 6

1651

Meghalt Heinrich Albert német zeneszerző, dalköltő, orgonaművész.

1863

Megszületett Ivánfi Jenő színész, rendező, műfordító. Európa nagyvárosaiban töltött külföldi tanulmányútjáról hazatérve 1894-től - kis megszakítással - haláláig a budapesti Nemzeti Színház tagja volt. A francia tragédia mintájára sajátos szavaló előadási modort honosított meg. Színészként legnagyobb sikerét Oidipusz király, Tartuff és Lucifer szerepében aratta. Rendezőként Hevesi Sándor korszerű törekvéseivel szemben erősen hagyományőrző maradt. Főbb rendezése Aiszkhülosz: Heten Tiléba ellen, Szomory Dezső: II. József császár és Shakespeare: Ahogy tetszik című művének színrevitele volt. Számos színházi tanulmánya jelent meg, s a Nemzeti Színház az ő fordításában mutatta be Racine Britannicus-át.

1941

Meghalt Kabos Gyula színész, komikus (Hyppolit, a lakáj). Kabos kezdetben táncoskomikus volt, majd komikus lett, s a legnagyobb magyar nevettetővé vált. Az 1930-as évek elejétől a magyar filmgyártás egyik legtöbbet foglalkoztatott művésze volt, s ezzel párhuzamosan a főváros legjobb prózai együtteseiben játszott. Híres szájcsücsörítő grimaszával és jellegzetes dadogásával óriási sikereket aratott. Testi és lelki sebeket hordozó kisemberei szívszorító őszinteséget és kedves ügyefogyottságot sugároztak. 1929-ben a Fővárosi Operettszínház igazgatója lett, de vállalkozása nem járt sikerrel, óriási adósságot halmozott fel. 1939-ben a fasizmus elöl az Egyesült Államokba emigrált, ahol alkalmi fellépéseivel szórakoztatta a magyar közösségeket. Legnépszerűbb filmjei a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó. Földi maradványait 1996-ban a budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

1951

Megkezdte rendszeres magyar nyelvű adását a Szabad Európa Rádió, amelyet az amerikai kongresszus hozott létre a II. világháború után, a szocialista országok népeinek informálása érdekében.

1951

Megszületett Adonyi Nagy Mária romániai magyar költő, újságíró, műfordító. Egyetemi tanulmányainak befejeztével Szatmárnémetiben tanított, 1978-79-ben a Munkásélet, 1979-től A Hét belső munkatársa. 1990-től Nagyváradon az Erdélyi Napló főszerkesztő-helyettese. Indulása és szereplése a Varázslataink című antológiában a harmadik Forrás-nemzedékhez sorolják. Meghökkentő, olykor paradoxális képzettársításai elégikus vershelyzeteinek ellenpontozását szolgálják. A kimaradt szó és a Bábel tornyán című antológiákban is olvashatók versei.

1956

Megszületett Salamon András Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum