Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Október 27

1736

Megszületett James MacPherson, skót költő (Osszián énekei).

1889

Megszületett Enid Bagnold angol regény- és drámaírónő, aki 1935-ben írta "National Velvet", 1956-ban pedig a díjnyertes "The Chalk Garden" című darabját.

1914

Megszületett Dylan Thomas walesi költő (Child's Christmas in Wales).

1949

Budapesten megszületett Heilig Gábor zeneszerző, szövegíró, előadóművész.

1949

Meghalt Frantisek Halas cseh költő és műfordító. 1926-ban az Orbis prágai kiadó munkatársa lett. 1936-ban részt vett a spanyol polgárháborúban. A modern cseh líra egyik vezető egyénisége volt. Kora ifjúságától kezdve részt vett a kommunista mozgalomban, a Pásmó, illetve a Rozhledy című folyóiratok szerkesztője volt. A második világháború idején álnéven írt és agitált. 1945 után a cseh írószövetség elnöke lett. Gazdag metaforikus kifejezőeszközökkel, tömör és tiszta verssorokkal dolgozott. Lírája komor hangvételű, az emberi lét értelmét kutatta. Elsőként fordította Ady Endre verseit cseh nyelvre.

1998

Meghalt Tolnay Klári színésznő. Amikor született, még echós szekereken járták a falvakat a színészek. Már egészen fiatalon sztár lett, pedig nem végzett főiskolát. A német megszállás alatt nem játszott, csak a háború után lépett újra színpadra. 150 filmszerep és megszámlálhatatlan színpadi szerepben láthattuk. Egyik legkedvesebb partnere Mensáros László volt, aki egy jubileumi előadás után kétlovas hintóval kocsikáztatta meg Tolnay Klárit, Klárikát. Utolsó nagy alakítása a Nagymama című vígjáték címszerepe volt.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum