Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Október 20

1554

Zólyom városában megszületett Balassi Bálint, a magyar reneszánsz költészet kiemelkedő alakja. Líráját a szerelem, a vitézi élet, Isten és ember viszonya ihlette. Szerelmes verseit a Júlia- és Coelia-ciklus tartalmazza. Mint végvári katona a latinon, németen és lengyelen kívül, ismerte a török irodalmat is. Itáliai költők nyomán színpadi mű írásával is megpróbálkozott.

1854

Megszületett Arthur Rimbaud francia költő, a szimbolizmus képviselője, akinek művei - "A részeg hajó", "Illuminációk", "Egy évad a pokolban" - sötétek és ezoterikusak.

1883

Megszületett Lugosi Béla magyar származású amerikai filmszínész (Drakula).

1887

Megnyitották a Fővárosi Múzeumot.

1987

Meghalt Budapesten Sulyok Mária magyar filmszínésznő. Ismertebb filmjei: A rágalom iskolája; II. József császár; III. Béla; És mégis mozog a föld; Az ördög cimborája; Sok hűség semmiért; A kőszívű ember fiai; Fotó Háber; Elektra; Mágnás Miska.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum