Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Október 2

1720

Megszületett Elizabeth Montagu angol értelmiségi, társalkodónő, aki az első "kékharisnyák" egyike volt. Társalgó esteket szervezett, hogy érdemesebb időtöltést találjon a kártyázásnál.

1761

Meghalt Mikes Kelemen memoáríró, műfordító, a XVIII. századi magyar prózairodalom legnagyobb alakja. Franciaországban megtanulta a nyelvet, majd a szultán hívására 1717-ben Törökországba mentek. Mint Rákóczi apródja, majd kamarása négy évtizeden át volt szemtanúja az emigráció életének. Erről adott képet Rodostóból írt "Törökországi levelek" című, fiktív személyhez címzett levélgyűjteményében, amelyet francia irodalmi példára valószínűleg 1735 után írt. E műve eredetiségénél, élménygazdagságánál fogva kimagaslik írásai, fordításai tömegéből.

1862

Provincia de Besangon-ban (Paris, Franciaország) megszületett Auguste (Marie Louis) Lumiere, aki testvérével Louis Jeannal szabadalmaztatta a mozgófilm vetítésére alkalmas kinematográfot.

1901

Megszületett Ignatius Roy Dunnachie Campbell dél-afrikai születésű angol író (A beszélő vadló).

1904

Megszületett Graham Greene angol író. Ismertebb - megfilmesített - alkotásai: A csendes amerikai; A kezdet és a vég; Utazások nagynénémmel; Tiszteletbeli konzul; Our Man in Havana; Ledőlt bálvány; A félelem minisztériuma.

1931

Megszületett Szeged Tamás újságíró, jogász. A Mit üzen a Rádió? című műsorával vált ismertté.

1945

Egy tíz éves kisfiú először szerepelt tehetségkutató versenyen, második lett és öt dollárt kapott a produkcióért. A kisfiút Elvis Presleynek hívták.

1951

Megszületett Sting basszusgitáros és énekes, aki Gordon Sumnerként látta meg a világot.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum