Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

A hónap eseményei

 

Január 26

1880

Megszületett Guillaume Apollinaire (eredeti nevén: Wilhelm Apollinaris de Kostrowitzky) francia költő (Szeszek). Apollinaire a modern költészet jelentős képviselője, a művészet régi formáival szembeforduló francia kubizmusegyik legkiemelkedőbb alakja. Munkássága nagy hatást gyakorolt a költészet megújítására törekvőírónemzedékre. A magyar irodalomra főleg Kassák és köre révén hatott. Első jelentős verseskötete a "Szeszek", az utolsó a "Kalligrammák". Híres képversei az "Esik", valamint "A megsebzett galamb és a szökőkút".

1905

Megszületett Tamkó Sirató Károly József Attila-díjas költő, műfordító. Verseskötetei (Az élet tavaszán; Papírember; Kiáltás) mellett gyermekversei (Tengereczki Pál) is megjelentek.

1910

Megszületett Major Tamás színész, rendező.

1925

Pécsen megszületett Németh Marika színésznő. Legismertebb filmje a Mágnás Miska.

1926

Megszületett Mensáros László színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész.

1943

Megszületett Esztergályos Cecília színésznő.

1947

Budapesten megszületett Hámori Ildikó színművésznő.

1949

Meghalt Victor Fleming a többszörös Oscar díjas filmrendező, az Óz a csodák csodája és az Elfújta a szél rendezője.

1975

Meghalt Máriássy Félix Kossuth-díjas filmrendező, érdemes művész, író. Ismertebb filmjei: Fügefalevél; Álmatlan évek; Külvárosi legenda; Egy pikoló világos; Talpalatnyi föld; Valahol Európában; Kalotaszegi madonna.

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum