Rendelj verset

Webáruház
Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán Herenden

 

Tündérkirálynő és színészkirály címmel nyílt kiállítás Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán életéről, művészetéről a herendi porcelánmúzeumban. Mintegy száz fotón idézik meg a pár életét.

A kiállítóhely több termében mintegy száz fotó - nagyrészt Keleti Éva és Módos Gábor fotóművészek alkotásai - idézik meg a művészpár, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerepeit és magánéletét, de a színésznő több színpadi és filmbeli jelmeze s színházi öltözőasztala, tükre is látható a tárlaton.

A megnyitón Piros Ildikó színművész felidézte: pályáját a Madách Színházban kezdte, ahol majd' negyven évig játszott főszerepeket, de a szíve a Vígszínházért dobogott, mert ott volt az a "vonzó csillag, A Ruttkai", akitől "e szövevényes, megtanulhatatlan mesterséget, ami a színjátszás", el akarta lesni. Főiskolásként minden este a kollégiumból a "Vígbe loholt" és "szerelmesen nézte" Ruttkait.

Megfejthetetlen a titka - mondta a nagy művésznőről a pályatárs, hangsúlyozva: "köszönjük hogy volt ilyen színésznőnk, egy világnagyság, aki évtizedekig elvarázsolt bennünket játszótársakat és a közönséget".

Szigethy Gábor író, rendező - Ruttkai Éva lányának, Gábor Júliának a férje - Latinovits Zoltánt, a "varázslatos, elbűvölő és szuggesztív erejű" színészt méltatta, aki szerinte "a tekintetével embereket tudott megmozdítani". Felidézte ugyanakkor Darvas Iván szavait is, aki egyszer azt mondta neki: "Tudod, milyen érzés volt belenézni Ruttkai Éva szemébe?"

Mindkettőjüknek "fantasztikus szeme, tekintete" volt - mondta az író, megjegyezve: szeretnék azt hinni feleségével, hogy ennek a kiállításnak is olyan atmoszférája, légköre van, hogy aki megnézi, az megérzi azt is, "milyen volt a két színész, milyen volt a tekintetük, hogyan néztek szembe a világgal, s milyenek voltak a magánéletükben."

"Sétáljanak végig a termeken, s örüljenek, hogy két ilyen nagy művész volt nekünk, két ilyen nagy művészünk van" - mondta Szigethy Gábor, megnyitva ezzel a kiállítást, amely június 16-ig lesz látható Herenden.

 

 


Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum