Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2020. január

Autómentes út a kultúrába: itt a zseton

A bécsi önkormányzat hétfőn egy új mobilalkalmazást mutatott be, amellyel az autójuk helyett a gyaloglást, a kerékpárt, vagy a tömegközlekedést választó lakosok ingyen színházjegyhez vagy múzeumi belépőhöz juthatnak. (folyt.)

Komoly díjak a Versmondók vezetőinek

Kitüntetésben részesült a magyar kultúra napja alkalmából Pataki András rendező, aki a színházak határon átnyúló segítéséért, kapcsolatok építésért, és Turczi István költő, aki irodalomszervező munkájáért. (folyt.)

Felavatták Ady szobrát Zilahon

Vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között Ady Endre-szobrot avattak Zilahon. Az ünnepség istentisztelettel kezdődött a zilahi Belvárosi Református Nagytemplomban, majd a Wesselényi-szobor mellett felavatták Ady Endre szobrát. (folyt.)

75 éve halt meg Szerb Antal

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én ölték meg Szerb Antal írót, irodalomtörténészt, műfordítót, az Utas és holdvilág, a Pendragon legenda, a Magyar irodalomtörténet és A világirodalom története szerzőjét. Sírja Budapesten található. (folyt.)

Sorok között Jakupcsek Gabriellával

Egy műsorvezető, akit a képernyőn keresztül a Jakupcsek Plusz című műsorból mindenki ismer, de milyen az, amikor őt faggatják a kulisszák mögött, a Hajnali részegség mámorában? Jakupcsek Gabriella szombaton a Sorok között. (folyt.)

Február 7-én búcsúzhatnak Kiss Lászlótól tisztelői

Február 7-én vesznek végső búcsút Kiss Lászlótól, a MVE alapítóelnökétől Budapesten. A művész-szakember gyászszertartása után közvetlenül emlékestet is rendeznek a tiszteletére. (folyt.)

Kölcsey-emlékplakettet kapott Bereményi Géza

Bereményi Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, Balázs Béla-díjas filmrendezőnek ítélte oda idén a Kölcsey-emlékplakettet a Kölcsey Társaság kuratóriuma, a magyar kultúra napján. (folyt.)

Pindroch Csaba: otthon nem játszunk!

Amikor felkérték, hogy az Aranycsapat legendás kapusának, Grosics Gyulának a temetésén mondja el Pilinszky János Apokrifjét, még nem sejtette, hogy lesz olyan helyzet, ami tragikomikussá válik. Sorok között Pindroch Csabával. (folyt.)

Nagykörösi balladamondó verseny

A határon túlról is várják a szavalókat a balladamondó versenyre. Tavasszal rendezi meg a Kárpát-medencei Magyar Középiskolai Arany János Balladamondó Versenyt a nagykőrösi önkormányzat és a helyi kulturális központ. (folyt.)

Nagyatádi diáktehetségek verseskötete

Elkészült egy több mint 100 költeményt tartalmazó verseskötet a Nagyatádra járó diákok tollából. Mama befőttje címmel mutatják be a kötetet, és ünnepélyes eredményhirdetést is tartanak az Adyban. (folyt.)

Átadják az első Baumgarten-emlékdíjakat

Kukorelly Endre kezdeményezésére megpróbálnák visszaállítani a Baumgarten-díjat. Az költő-író akkor azt nyilatkozta, közösségi finanszírozással szeretné feltámasztani az egyik legfontosabb irodalmi elismerést (folyt.)

Szerb Antal emlékére botlatókő készül

Szerb Antal halálának 75. évfordulója alkalmából botlatókövet fognak avatni az író utolsó szabadon választott lakhelyénél, a Hűvösvölgyi út 81. szám alatt. A megemlékezést január 27-én 16 órakor tartják a ház előtt. (folyt.)

A tuti kombó: a költő, a slammer és a versmondó művész

Mitől népszerű a tinédzserek körében a színpadi szabad költészet, a slam poetry? Milyen érzés tizenkétezer embernek saját verset mondani az ország legnagyobb csarnokában? Hogyan születik az írás? (folyt.)

A világ egyik legszebb könyvtára

Prága óvárosában található a Klementinum cseh nemzeti könyvtár, ami a barokk építészet kiváló példája. Európa egyik legnagyobb épületegyüttese ez, és Csehország legnagyobb könyvtára. (folyt.)

Pirulák helyett versek

Nyugat-angliai Shropshireben nyílt meg a világ első olyan gyógyszertára, ahol pirulák helyett verseket adnak a „pácienseknek". A verspatika ötletét Deborah Alma brit költő találta ki, aki maga is gyógyszerészként tevékenykedik. (folyt.)

Pályázat külföldi tanulmányútra

A színművészek és rendezők külföldi tanulmányútra pályázhatnak. Az Alapítvány a Magyar Színházakért pályázatának célja, hogy a hazai színházi kultúra képviselői megismerhessék a nemzetközi tendenciákat. (folyt.)

Meghalt Tandori Ágnes író, műfordító

Tandori Ágnes 1942. október 28-án, Pécsett született. Gyermekéveit Erdélyben, Vácon töltötte szülei és húgai körében, majd a család 1950-es években való Budapestre költözése után a fővárosban szerzett diplomát. (folyt.)

Meghalt Gesztesi Károly

Az 56 éves színész a budapesti Ferdinánd hídnál vezette az autóját, amikor vezetés közben rosszul lett, infarktust kapott. Kocsijával félreállt, ám hiába jött gyorsan a segítség, és próbálták 50 percen keresztül újraéleszteni, ami nem járt sikerrel. (folyt.)

Nagy-Kálózy Eszter és Babits találkozása

A Sorok között Lutter Imrével című irodalmi talkshowban a Kossuth-díjas színművésznek Lutter Imre olvasta fel férje sok évvel ezelőtt hozzá intézett sorait, aki hirtelen nem is tudta, hogy melyik költőtől idéz a műsorvezető. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum