Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2014. április

II. Országos Team Slam Bajnokság

Rengeteg dolog van, amit csapatban jó csinálni: focizni, kosarazni, számháborúzni, tüntetni, stadiont építeni vagy kordont bontani. Csütörtök este az is kiderült, hogy a költészet nem feltétlenül tartozik ezek közé. (folyt.)

Shakespeare 450

Rekordnak számító, több mint 11 200 méter magasságban, egy repülőgépen tartott előadással ünnepelte William Shakespeare születésének 450. évfordulóját egy amerikai társulat. Ünnepelnek itthon is, Miskolctól egészen Gyuláig, sőt, Nádasdy Ádám is megszólalt. (folyt.)

Radnóti nyomában

Ezzel a címmel szervez tanulmányi kirándulást a költő életének egyes fontos helyszíneire a Történelemtanárok Egylete a magyar holokauszt-emlékév keretében, a nemzeti emlékezet program folytatásaként, szeptember 16-19. között. (folyt.)

Száz év magányt hagy maga után

Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni – írta Gabriel Garcia Marquez. Elnökök, írók, hírességek gyászolják a Nobel-díjas kolumbiai írót. (folyt.)

Irodalmi díjak az Artisjustól

Drámák című gyűjteményes kötetéért Pintér Béla veheti át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat, az irodalmi díjakat pedig Tompa Andrea, Takács Zsuzsa és Havasréti József kapják; az elismeréseket április 23-án adják át Budapesten. (folyt.)

Elhunyt a román költészet jelese

Életének 90. évében elhunyt Nina Cassian költő, műfordító, esszéíró, dalszerző, a kortárs román költészet egyik legjelentősebb alkotója - adták hírül a román lapok. Fordításai is jelentősek, költészetét Amerikában is elismerés övezte. (folyt.)

Ratkó J. emlékére

Úgy élni, mint a fák címmel rendezett költészetnapi gálát a Ratkó József Irodalmi Egyesület és a Magyar Versmondók Egyesülete, a Ratkó Emlékév keretében. Neves művészek tisztelegtek a költő előtt a temetőben és versmondó versenyen is. (folyt.)

Kortárs Hangon

Rekord nevezés érkezett az idén tizedik alkalommal kiírt Kortárs Hangon Nemzetközi Egyetemi Irodalmi Pályázatra. Az idei kötet fontos eredménye, hogy arra inspirál fiatalokat, merjék végre megfogalmazni azt, amit látnak, éreznek, gondolnak. (folyt.)

Ahogy Kiss László látja

Egyre népszerűbbek ma a versmondó versenyek, fesztiválok, és ebben jelentős szerepet játszik a Magyar Versmondók Egyesülete. A vers túllépett a korábbi keretein, ma már nemcsak az állami ünnepségek programjában szerepel. (folyt.)

Máraira emlékeztek

A 114 éve született Márai Sándorra emlékezett a Budavári Önkormányzat az író egykori házánál, a Mikó és Logodi utca sarkánál. Márai 1900-ban, április 11-én látta meg a napvilágot, és idén 25 éve, hogy meghalt. (folyt.)

Klasszikusok élőben

Karinthyt, Babitsot, Szabó Lőrincet és Füst Milánt hallhatjuk élőben, közben régi, karos nyomdagépen nyomtathatunk verset. Sőt: elsajátíthatjuk a szerelmesvers-írás néhány fortélyát is - a Közép-Európa Öröksége költészeti vásárán. (folyt.)

A vers az, ami összeköt

A közelgő magyar költészet napjára hangoltak a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban, kedden. A vers iránt érdeklődők itt is József Attilát ismerhették meg, egészen egyedi aspektusból - más-más generációk találkozásával fűszerezve. (folyt.)

A költő, aki nem félt szabad lenni

Nem, József Attilának nem volt állandó belépője a Tisztelt Házba. Sőt - a költő életrajzát kutató irodalomtörténészek szerint - sohasem járt a Parlamentben, csak a Kossuth téren. Közel oda, ahonnan nemrég áthurcolták a szobrát. (folyt.)

Elment a nagy mesemondó

Életének 84. évében hosszú betegség után pénteken elhunyt Szabó Gyula Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész. Nemcsak alakításai, de vers- és mesemondása is maradandóak. (folyt.)

Nemzeti dózer

1964 óta sokan, sokféleképpen magyarázták, vajon miért és miért akkor kellett lebontani a Nemzeti Színház Blaha Lujza téri épületét. Az épület valóban rossz állapotban volt, ám a színészek és a nézők számára többet jelentett egy színházépületnél. (folyt.)

Nem áprilisi tréfa!

Orbán Viktor irányítja az április elsején megalakult nyelvstratégiai intézetet – tudta meg a Nyelv és Tudomány. Az intézet feladatai között van a a magyar nyelv szerkezetének, működésének kutatása és alkalmazása az oktatásban. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum