Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2014. február

Eltemették Fifi nénit

Szerdán eltemették Radnóti Miklós özvegyét a Fiumei úti sírkertben. Gyarmati Fanni hamvait végakarata szerint csendben, férje mellett helyezték örök nyugalomra - tájékoztatta a XIII. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat az MTI-t. (folyt.)

Meghalt Borbély Szilárd

Szerdán tragikus körülmények között elhunyt Borbély Szilárd: közölte a család. Költőként és íróként a kortárs irodalom egyik legsikeresebb szerzője volt. Nincstelenek című regénye szinte minden irodalmi toplistán az élen végzett. (folyt.)

(víg)Színház Nyíregyházán

A szakmai bizottság javaslatára érvénytelenítették a Móricz Zsigmond Színház igazgatói pályázatát. A grémiumnak sem Tasnádi Csaba, sem Szalma Tamás nem felelt meg a "gazdasági és vezetői ismeretek hiánya" miatt. (folyt.)

Gyarmati Fanni körül vita

Helyesbítést közölt a Magyar Hírlap, amiért azt írta, Radnóti hétvégén elhunyt özvegyét az EMMI saját halottjának tekinti. A lap azt írta, a minisztérium kérte, hogy helyesbítsenek: nem tekintik saját halottjuknak Gyarmati Fannit. (folyt.)

Versírók, Versmondók

Másodszor rendezik meg Szentesen a népszerű Versírók és Versmondók Találkozóját, amelynek központi alakja ezúttal Baka István. A Magyar Versmondók Egyesületének több vezetője is részt vesz az eseményen. (folyt.)

Találkozás R.M. Hitvesével

Amikor megérkezünk a Pozsonyi út 1. számú házba, az a pozitív félelemérzet, az a lámpaláz vesz erőt rajtam, ami még kisiskolás koromban, egy-egy versmondó verseny előtti fellépésen volt bennem. Radnóti Miklós Hitvesével találkozom. (folyt.)

Gyarmati Fanni elment

Szombatra virradóra elhunyt Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni, életének 102. évében. Nyugdíjas magyar nyelvtanár volt, férjének, Radnóti Miklós hagyatékának rendezője, őrzője, közrebocsátója. És Radnóti-díjas. (folyt.)

Átadták a Balassi- kardot

Kulcsár Ferenc Dunaszerdahelyen élő költő és Sander Liivak észt műfordító vette át az idei Balassi Bálint-emlékkardot pénteken Budapesten. A szablyát Duray Miklós felvidéki politikus és Kiss-Rigó László megyéspüspök nyújtotta át. (folyt.)

"Radnótiról így nem lehet..."

A József Attila Kör visszaadja a szervezetnek megítélt kétmillió forintot, mert úgy látja, a kormány holokauszt-megemlékezése nem néz szembe a történelmi felelősséggel és nem méltó az áldozatokra emlékezéshez. (folyt.)

A márciusi ifjak (meg)idézése

Most már biztos: a Red Bull Pilvaker folytatódik! Mások mellett Saiid, Kiss Ádám és Kautzky Armand is megidézik maguk módján a márciusi ifjak üzenetét és eszményét. Egy mederbe ömlik össze költészet és rap: ez a szavak forradalma. (folyt.)

Interjú Kemény Istvánnal

Karinthy krokija szerint a „hogy vagy?" kérdést naponta föltesszük, de senki nem vár rá választ. „Egy nap groteszk ötletem támadt. Elhatároztam, hogy magára a kérdésre fogok felelni, ez még senkinek se jutott az eszébe".

Gáspár Sándoré a Páger Antal-díj

Gáspár Sándor kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a Kossuth-díjas érdemes művész vasárnap vette át a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti város Hagymaházában. A színész a díjat hatalmas megtiszteltetésnek tartja. (folyt.)

Jön a Weöres Sándor színjátszó találkozó

A megyei szervező intézményekkel közösen 23. alkalommal hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) a Magyar Drámapedagógiai Társaság. Íme a felhívás. (folyt.)

Talált levél

"örömemben halnek meg ha onokamat lathatom" - írta levelében Petrovics István, Petőfi Sándor apja fiának és menyének, Szendrey Júliának 1848. december 10. és 13. között, minden iskolai helyesírás nélkül, kiejtés alapján. Az írást Nyáry Krisztián tette közzé. (folyt.)

Radnóti Miklós emlékezete

A zsidó-keresztény párbeszéd napja alkalmából a Vatikáni Rádió felkérte Kántor Pétert, a Magyar Köztársaság Babérkoszorú-díjas, valamint József Attila-díjas és Radnóti Életmű-díjas költőjét, hogy méltassa Radnóti Miklós költészetét. (folyt.)

Új verstöredékek Szapphótól

Világszerte szenzációt keltett a Live Science nevű tudományos portál: egy magángyűjtő korabeli papiruszt ajándékozott az oxfordi egyetemnek. Az időszámításunk előtti tekercsek Szapphó eddig ismeretlen verstöredékei. (folyt.)

Költők, kulturális harc, irodalom

Mi különbözteti meg a csasztuskát a politikai verstől, vagy a brosúrát az elkötelezett művészettől? Mikor segít közös felismerésekhez a politikai művészet, és mikortól biztosít csak az egyvéleményűeknek akolmeleget? (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum