Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2013. december

Sebő: Rohanunk a barbár világba

Többedmagával megteremtette a táncházmozgalmat; a népzene egyik nagykövete; nemrégiben jelentetett meg közös lemezt a Kaláka együttessel Weöres Sándor századik születésnapja alkalmából. Évzáró Sebő Ferenccel. (folyt.)

Elment Mihályi Jánosné

92 évesen elhunyt a Magyar Versmondók Egyesületének legidősebb tagja, a kiváló előadó, Mihályi Jánosné Magister és Radnóti-díjas versmondó. Szerencs kulturális életének jeles egyénisége számos díjat és kitüntetést kapott versmondásáért. (folyt.)

A bulvár - kontra kortárs költészet

A magyar nyelvet használók közössége nem a kortárs költészetet, hanem a Blikket olvassa. Ez részben a kortárs költészet hibája is - állítja Bognár Péter, most megjelent könyve kapcsán. A kortárs líra elvesztette olvasói bizalmát? (folyt.)

Adventi leltár

Az idei adventet, így hozta a sors, leltározással töltöttem. Lett időm, csöndem, fájdalmam hozzá, hogy fegyelmezetten levonjam a következtetéseket: hol tartok, mit csinálok, kit szeretek és ki szeret. Grecsó Krisztián, az ÉS munkatársának írása. (folyt.)

1 perc romantika

Közép-európai Petőfi Sándorok, azaz a romantikus irodalom korabeli költői a főszereplői Brückner János legújabb munkájának. Petőfi Sándor Reszket a bokor, mert... című versét azonban nem színész vagy előadóművész olvassa fel, hanem a Google Translate. (folyt.)

Tandori 75

75. születésnapját ünnepelte a kortárs magyar líra egyik legfontosabb alakja, Tandori Dezső. A Petőfi Irodalmi Múzeum egy egész napos ünnepséget szentelt a költőnek kiállítással, versmondással és könyvvásárral, zenével és koccintással. (folyt.)

Fókuszban: Zelk

107 éve született Zelk Zoltán. Ennek apropóján átadták a Zelk-díjat, Nyíregyházán ismét megrendezték a hagyományos Zelk Zoltán Szavalóversenyt, sőt, a Zelk iskola küldöttsége egynapos látogatás keretében elutazott Szatmárnémetibe is. (folyt.)

A Spanyolnátha pozitívan

Folytatódik a Pozitív Miskolc elnevezésű civil kezdeményezésű rendezvénysorozat, ami a város értékeit hivatott bemutatni a lakosoknak. Kedden a jövőre tízéves Spanyolnátha művészeti folyóirat tartott zenés-felolvasó estet. (folyt.)

Az újabb Slam Poetry Bajnokság

"Elsőnek lenni szar." Ezt Basch Péter mondtaszavalta a Kölcsey utolsó 180 fokos kérése című (?) versében a II. Országos Slam Poetry Bajnokság döntőjének rájátszásában. Az elsőségre vonatkozó kérése bejött, ugyanis második lett. (folyt.)

Balassi-emlékkard - a kitüntetettek

Most először kapja felvidéki költő a Balassi Bálint-emlékkardot, Kulcsár Ferenc személyében. A rangos irodalmi elismerést a Dunaszerdahelyen élő poéta 2014-ben veheti át. A másik kitüntetett Sander Liivak észt irodalmár. (folyt.)

Mint a gyerekkor

Az elmúlt félév verstermését foglalta össze a Mint a gyerekkor című kötetében Petrőczi Éva pécsi költő, József Attila-díjas alkotó. A Pro Pannonia Kiadónál megjelent kötetet kedden mutatták be Pécsen. Ez a költő 13. önálló verseskötete. (folyt.)

Prima Primissima Lackfi Jánosnak

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői vehették át a 11. alkalommal odaítélt Prima Primissima Díjakat a Művészetek Palotájában. Az irodalom kategóriában Lackfi Jánost tüntették ki a díjjal. (folyt.)

Verssel és játékkal tanítják az életet

Négy iskolában és egy kis óvodában indított el Borsodban drámapedagógiai foglalkozásokat, hátrányos helyzetű gyerekeknek a miskolci székhelyű Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület. Fontos témákat feszegetnek. (folyt.)

Babits a Misztrál zenekartól

Megjelent a Misztrál együttes legújabb lemeze, melyen A XX. század első felének nagy formátumú költője, írója, a Nyugat folyóirat nagy tekintélyű főszerkesztője, Babits Mihály megzenésített versei hallhatóak. A borító Orosz István munkája. (folyt.)

Életkép a versek fesztiváljáról

Már megnézhetők a Versmondó folyóirat online oldalán az idei Kaleidoszkóp VersFesztivál különkiadásán készült képek. A november 30-án és december 1-jén megrendezett versenyen száz versenyző lépett fel, és számos díj született. (folyt.)

Megrongálták Weöres szobrát

Nem ez az első Vas megyei Weöres-szobor, ami az utóbbi hónapokban vandálok áldozatául esett. Közel három hónapja a költő szülőfalujában, Csöngén felállított bronzszobrát törték össze. Most a szombathelyi szobor az áldozat. (folyt.)

Meghalt Bächer Iván

56 éves korában elhunyt Bächer Iván, a Népszabadság publicistája. Ő volt a névadója a Pozsonyi Pikniknek. Hetente írt tárcanovellát, regényekké összeálló novellafüzért. Ennyi és ilyen színvonalú irodalmi szöveget Krúdy óta nem írtak. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum