Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2013. november

Élő lapbemutató

Élő bemutatót tart az Írószövetség Avantgárd Szakosztálya és Bohár András Köre. A Németh Péter Mikola 60. születésnapjára megjelent NAPÚT Expanziót, a Káva Tékát és a Versmondó folyóirat Kassák-tematikájú lapszámát is bemutatják. (folyt.)

Újhold: új album

Két évvel legutóbbi nagylemezük, a Bájoló megjelenése után új albummal jelentkezett a kimondottan versek megzenésítésre alakult Újhold zenekar. A Krasznahorkai László zenész által vezetett csapat több átalakuláson is átesett az utóbbi időben. (folyt.)

Kaleidoszkóp: jön a különkiadás!

November 30-án szombaton, illetve december elsején, vasárnap rendezik meg a Kaleidoszkóp VersFesztivál idei különkiadását, amelynek a TEMI Fővárosi Művelődési Háza ad otthont. Most először versenybe szállnak a tízévesek is. (folyt.)

Szobordöntés: kérdéses történet

A vers.hu hétfőn számolt be arról, hogy kettétörték Radnóti szobrát Győr és Abda között. Másnap arról írtunk, hogy a tettes feladta magát. Az InfoRábaköz szerint a helyszínen látottak alapján nem lehet igaz a tettes vallomása. (folyt.)

A Székelyföld idei díjai

Az újságíró-közíró Daczó Katalin mellett Markó Béla költőt és Buda Ferenc költőt, a Magyar Versmondók Egyesületének tiszteletbeli elnökét jutalmazta a Székelyföld irodalmi folyóirat. A díjakat csütörtökön adták át Csíkszeredában. (folyt.)

Megverték a fiatal dán költőt

Egy, a terrorizmus miatt korábban elítélt férfi a koppenhágai bíróság előtt beismerte, hogy ő verte meg a palesztin származású fiatal dán költőt, Yahya Hassant, aki verseiben a dániai muszlimokat jellemző álszenteskedést bírálja. (folyt.)

II. Országos Slam Poetry Bajnokság

A slam poetryvel egy probléma van: körbelengi a kúlság aurája. A kúl ember minden helyzetben, folyamatosan kúl. Kiflivásárlás közben, a postára menet, szex után, a harmadik sör előtt. Laza, nem izgul. Sekélyes és egyszerű, mint a bot. (folyt.)

A tettes szerint véletlen volt

Feladta magát a győri kapitányságon az a férfi, aki a hétvégén megrongálta a város határában álló Radnóti-szobrot - közölte az MTI-vel a megyei főkapitányság szóvivője. A 24 éves pápai elkövető beismerő vallomást tett. (folyt.)

Egy polihisztor életműve

A polihisztor Határ Győző költészetét az életmű egészének kontextusában vizsgálták egy konferencián, amit az 1956-ban Angliába emigrált író, költő, filozófus emlékére tartottak, a róla elnevezett versmondó verseny folytatásaként. (folyt.)

Hogyan legyünk magyar költő?

"Szülessünk egyszerű Glatternek Pesten. Édesanyánk, ikertestvérünk haljon e szülésbe bele. Tizenhárom évesen árvuljunk egészen el." A minapi abdai gyalázat apropóján Bächer Iván korábbi írása saját kötetéből. (folyt.)

Radnóti kötetét égették el a nácik

Másfél héttel ezelőtt egy, magát Magyar Nemzeti Arcvonalnak nevező náci csoport felhívást tett közzé, hogy november 9-én az ország minden pontján égessenek el minden "cionista szellemiséget magán hordozó tárgyat vagy nyomtatványt". (folyt.)

Kettétörték Radnóti szobrát!

Autóval darabokra törték Abdán a Radnóti-szobrot, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak föl 1980-ban. Öttevény határában, az árokban megtalálták a járművet, amivel nekihajtottak Melocco Miklós alkotásának. (folyt.)

Doris Lessing is elment

94 éves korában hunyt el a brit írónő, aki 2007-ben minden idők legidősebb irodalmi díjazottja vehette át a Nobel-díjat. Doris Lessingnek több mint 60 könyve jelent meg, az áttörést 1962-es műve, Az arany jegyzetfüzet hozta meg. (folyt.)

Lírai kérdés

Mi a líra? Mi a költészet? És milyen viszonyban vannak ezek a fogalmak a vers fogalmával? - A Nyelv és Tudomány segít megmutatni, hogy a műnem (műfaj) és a műforma tényleg különböző, egymástól független sajátsága az irodalmi szövegeknek. (folyt.)

Költőink szerelmi sokszögei

Megint szeretnek, teljes szívvel, néha gyűlölettel, síron is túl, igazán. Nyáry Krisztián új kötete negyven fejezetre bontotta az elmúlt évszázadok írószerelmeinek történeteit. Évtizedekig szunnyadó érzelmek, bosszúk, abszurd jelenetek. (folyt.)

Költészet az utcán

Miért ne lehetne költészet Alagútban? Vagy egy forgalmas buszmegállóban? Egy költő és egy szobrászművész különleges verbális-vizuális vállalkozása továbbgondolja a városi művészeteket. Egy költő és egy képzőművész közös köztéri akciói. (folyt.)

VersFesztivál különkiadás

Most először nyílik lehetőség kisdiákok számára is, hogy bekapcsolódjanak a Kaleidoszkóp VersFesztivál versenyprogramjába. A csekély összegű kulturális támogatások miatt idén különkiadással jelentkezik a VersFesztivál. (folyt.)

A hatalom versei

Tarkovszkij filmjében hangzik el, hogy az orosz embereknél senki sem szereti jobban a verseket. Úgy tűnik, a kínaiak igen. A költészet egészen a Tang-kortól fogva (618-907) az állami vizsgák kötelező eleme volt, s ezer év nem múlik el nyomtalanul. (folyt.)

Arany és Petőfi a Microsoftnál!

Két költőnk, Arany János és Petőfi Sándor levelezésére építette a Mito a Microsoft Office 365 programcsomagot népszerűsítő kampányát, amely "Összeköltők" címmel október 31-én élesedett. A program Nyáry Krisztián előszavával indul. (folyt.)

Újra Pataki-gyűrű Elor Eminának

Elor Emina színész, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és az Újvidéki Színház tagja kapta a legrangosabb vajdasági színházi elismerést, a Pataki-gyűrűt. A díj átvételekor József Attila Thomas Mann üdvözlését idézte. (folyt.)

Költőink törökül

Magyarország önálló standdal képviselteti magát az Isztambuli Nemzetközi Könyvvásáron, ahol Kína a díszvendég. Itt mutatják be azt az antológiát, amely a magyar költészet legkiválóbb alkotóiból nyújt válogatást Balassitól Kukorellyig. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum