Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2013. február

Oroszlán nyelvrács mögött

A könyv kapcsán nem lehet nem beszélni a közéleti költészeti konjunktúráról, melynek szikrája sokak szerint a kötet egyik verse, a Búcsúlevél volt. A prae.hu Kemény István új kötetéről, amely számos olyan vonással bír, ami diszkvalifikálhatná.

Teret nyer a zenés költészet

Egyre inkább hódít a hagyományostól eltérő stílusban tálalt megzenésített vers. A fiatalok körében a verszene legaktívabb és talán legnépszerűbb képviselője a Kávészünet együttes, de már a Göncölszekér is havonta rendez klubestet. (folyt.)

Kazinczy és az Anyanyelv Napja

1999-ben, 14 éve az UNESCO közgyűlése február 21-ét az Anyanyelv Nemzetközi Napjává nyilvánította, ezzel hívva fel a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára. A szép beszédet ünneplik a Kazinczy-gálán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Eminem/Petőfi?

Slam School Poetry: Eminem és Petőfi? Légy egyszerre a kettő! - hirdeti az Irodalmi Jelen a középiskolásoknak szóló előadói (slam) versenyében. A slam poetry, a rap és a költészet határán mozgó, populáris műfaj eleme az improvizáció. (folyt.)

Százak búcsúztak Kézdy Györgytől

A család, rokonok mellett számtalan barát, kolléga és a színész tisztelői töltötték meg a Kozma utcai zsidó temető szertartási épületét. Székhelyi József versben búcsúzott barátjától, akivel közösen hozták létre Az Élet Menetét. (folyt.)

L. Simon László távozik

Távozik posztjáról a hónap végén a kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László. Utóda Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddigi parlamenti államtitkára lesz - jelentette be Balog Zoltán. (folyt.)

Ismeretlen Churchill-vers

Napvilágra került W. Churchill felnőttként írt egyik verse. (15 évesen is írt már egy iskolai versenyre, The Influenza volt a címe). A most talált versre egy kéziratgyűjtő, Roy Davids bukkant rá, és a tervek szerint tavasszal árverésre bocsátják. (folyt.)

Weöres-emlékév Csöngén

A száz éve született Weöres Sándor élete meghatározó helyszínén, Csöngén kezdődött meg a Vas megyei Weöres-emlékév. Itt még a költő személyisége is eleven emlék, és költészete sok vonatkozásban ebből a tájból táplálkozik. (folyt.)

Kézdy Gyuri bácsi elment

Életének 77. évében, hosszú betegség után érte a halál a Jászai Mari-díjas színművészt. Pályafutása során mind a színpadon, a pódiumon, tévéfilmekben és játékfilmekben is maradandót alkotott. Versmondása újszerű, stílusteremtő volt. (folyt.)

Veszélybe került a Versmondó

Már olvasható a Versmondó folyóirat téli lapszáma a versmondo.hu-n. Novák Imre, Csorba Piroska és Vass Tibor írásai mellett Baranyi Ferenc és Turczi István műveivel és a versenyekkel is foglalkozik. De hogyan tovább? (folyt.)

Bodrogi a POSZT díszvendége

Bodrogi Gyula, a nemzet színésze, Kossuth-díjas művész lesz a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó idei díszvendége. A színházi szakma 2013-as seregszemléjét június 6. és 15. között látja vendégül Pécs. (folyt.)

Beszélgetéskötet

Éppen egy hónapja mutatta be a Magvető Kiadó az El Kazovszkij emlékére összeállított sokrétű, új beszélgetés gyűjteményt, a Látáscsapdát. Az orosz verseket is író művész kötetében 340 oldalon 22 riportot, Kazovszkijtól két kisebb írást is találunk. (folyt.)

Saját versek saját fordításban

Különleges könyvet mutattak be Pécsett. Blazsetin István saját horvátul írt verseskötetét fordította magyarra. A szerző az „önfordítás” nehézségeivel küzdve teremtett egy igazi költészeti ékkövet. Délen Pilinszkyhez hasonlítják. (folyt.)

Hegedűs D. Géza és a költészet

Irodalomórát tartott Hegedűs D. Géza színművész a székesfehérvári Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban, a hagyományos kollégiumi héten, amelyen évről évre névadójukra emlékeznek. A színész a 70-es évek végén találkozott a költővel. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum