Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2013. január

Költői estek a Macska Miauban

Izgalmasak az olyan felolvasóestek, amikor több költő, író tárja publikum elé a műveit, hiszen ilyen alkalmakkor akarva-akaratlanul is megkezdődik az összevetés, különbségeket és azonosságokat kezdünk el keresni a költészetük között. (folyt.)

225 éve született Lord Byron

Kétszázhuszonöt éve, 1788. január 22-én született Lord Byron, az európai romantikus költészet legkiemelkedőbb, a maga korában ünnepelt és szidalmazott egyénisége, akinek hatása felmérhetetlen volt a következő nemzedékekre. (folyt.)

Méltó helyen a Csokonai-díj

Kontra Ferenc író Márai Sándor-díjat, Bagossy László rendező és Tóth Sándor fafaragó Csokonai-díjat vett át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól. (folyt.)

Nyugat-kör alakult

Egy-egy pezsgővel koccintottak a kör alapító és pártoló tagjai Mészöly Miklós születésnapján. Az alakulásra a MEZZO kávéházban került sor, azután, hogy leleplezték Mészöly Miklós és Polcz Alaine emléktábláját a Városmajor utcán. (folyt.)

Határtalan Színjátszás

Zárónyilatkozatot fogadtak el a Magyar Szín-Játékos Szövetség zentai konferenciáján. Ebben kinyilvánítják a magyar színjátékos hálózat továbbépítésének szándékát Ukrajna, Ausztria és Horvátország magyar színjátszói körében. (folyt.)

Kölcsey-plakett a kultúra napján

Idén Korniss Péter Kossuth-díjas, illetve Pulitzer-emlékdíjas fotóművész kapta a Kölcsey Társaság elismerését, az igen rangos Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át Szatmárcsekén. (folyt.)

150 éve született Sztanyiszlavszkij

1863. január 17-én született a legendás szovjet-orosz színész, rendező, színészpedagógus, a színházművészet teljes körű megújítója, Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij, aki azt vallotta: a színésznek azzá kell válnia, akit megjelenít. (folyt.)

Amerikai költőnő T.S. Eliot-díja

Házassága végéről írt Stag's Leap című kötetéért Sharon Olds New York-ban élő költőnek ítélték oda a brit T.S.Eliot költészeti elismerést. Sharon Olds 1942-ben született, első verseskötete 1980-ban jelent meg Satan Says címmel. (folyt.)

Műalkotásokra rappelnek

Rappelve vezet majd tárlatot a szegedi REÖK-ben Süveg Márk alias Saiid, Akkezdetphiai tagja január 21-én. Az első szegedi képzőművészeti slam poetry-n a Kontrasztok Vonzásában című kiállítás anyaga találkozik kortárs költészettel. (folyt.)

50 Diákíró együtt

Idén is megrendezik a Kárpát-medencei magyar diákírók és -költők találkozóját Sárváron március 26. és 29. között. A háromnapos tábor résztvevőit pályázat útján választják ki - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Mezey Katalin József Attila-díjas költő. (folyt.)

Dél-Dunántúlon az új versközpont

Babits Versmondó Egyesület néven, önálló társadalmi szervezetként megalakították a Magyar Versmondók Egyesülete dél-dunántúli régiós tagszervezetét. Az ünnepi alakuló közgyűlésen a budapesti vezetők is részt vettek. (folyt.)

Verselőadások a Kultúra Napján

Számos költészeti remek, verselőadás lesz országszerte a Magyar Kultúra Napján. A Független Thália Projekt révén, a Nézőművészeti Kft. Ady/Petőfi című tantermi előadását mutatják be. Kárpátalján Himnusz-mondó versenyt is rendeznek. (folyt.)

Elbúcsúztunk Wahl Lászlótól

Búcsút vettünk Wahl Lászlótól. 2013. január 7-én 13:00 órától a Kerepesi temetőben, katonai tiszteletadás mellett kísértük utolsó útjára a mindig tekintélyes, ám annál melegebb szívű versmondót, akiben a család és a vers tartotta a lelket. (folyt.)

190 éve született Petőfi

1823. január 1-jén született Petőfi Sándor, a magyar költészet világszinten ismert alakja. 1849-ben esett el, de az eltelt másfél évszázad ellenére is sok legenda övezi halálát. És persze viszonyát Szendrey Júliával. (folyt.)

Érmén Weöres és Gárdonyi

A Magyar Nemzeti Bank 2013-ban két arany, öt ezüst és egy színesfém érmét ad ki, és folytatódik több tematikus sorozat, illetve három nemzetközi gyűjtőprogram. Weöres Sándor, Eötvös József és Gárdonyi Géza is szerepel az érméken. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum