Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. december

Szocio-költészet - Bukta

A kalákában végzett kukoricafosztások, a jókedvű vidéki disznóölések idilli képére ma az elhagyatottság, a szegénység, a magány árnya vetül. A falu halk agóniáját érzékeny szocio-költészetté szűrő Bukta Imre a Műcsarnokban állít ki. (folyt.)

Wahl László végső búcsúja

A hosszan tartó súlyos betegsége után idén december 10-én elhunyt Wahl László, Latinovits- és Radnóti-díjas versmondó temetésére 2013. január 7-én 13:00 órától kerül sor Budapesten, a Kerepesi temetőben, katonai tiszteletadás mellett. (folyt.)

Radnóti özvegye átvette férje díját

A frissen kitüntetett Radnóti-díjas, Lutter Imre, és Kiss László, szintén Radnóti-díjas rendező a költővel közös Pozsonyi úti lakásában látogatta meg Gyarmati Fannit, Radnóti özvegyét, ahol átadták a költőről elnevezett kitüntetést. (folyt.)

Petri György-díj harmadjára

A költő halálának tizedik évfordulóján, 2010-ben hozta létre az N&n galéria alapítvány azt az elismerést, amelyet évente, Petri György születésnapján adnak át. Idén Gazdag Péter drámaíró, képzőművész kapta a Petri György-díjat. (folyt.)

Költészet iPhone és iPod képernyőn

A Harcsa Veronika Quartet verseket feldolgozó dalai, kézzel készített kalligráfiák, valamint Kulka János egyedi narrációja alkotják az iPhone-ra és iPod-ra letölthető Lámpafény alkalmazást, amely karácsonyi ajándék gyanánt ingyenes. (folyt.)

Száz esztendő

Száz esztendeje, a Huszadik Század 1912. november-decemberi számában jelent meg Ady Endre írása, evvel a címmel: „S ha Erdélyt elveszik?". Újra megjelent ez az idén is. De mintha Horváth Zoltán óta nem olvasta volna ezeket a szövegeket senki. TGM írása. (folyt.)

A színházi díjak kitüntetettjei

Andai Györgyi, Papp János, Tóth Eleonóra és Maszlay István színművésznek ítélték oda idén a Gobbi Hilda által alapított Aase-díjat. A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Márton Éva, a Nemzeti Színház művészeti főtitkára vehette át kedden este. (folyt.)

Hazatérés: vissza a szépirodalom birodalmába

Markó Béla hosszú idő után tér vissza a politika imbolygó színpadáról az írás biztonságosabb terepére. Ennek jól látható eredménye a Jelenkor Kiadónál újabban megjelent, Festékfoltok az éjszakán című verseskönyv. (folyt.)

Babits-versek és világzene

Megjelenik lemezen is a Szekszárdi Gitárkvartett Babits Mihály verseit saját kompozíciókkal kiegészítő műsora, amelyet a szekszárdi Babits Házban mutattak be. A CD-n Rubányi Anita tolmácsolásában Babits több korai verse szerepel. (folyt.)

A Fiatal Írók a bölcsészekért

A FISZ arra az "abszurd helyzetre" hívja fel a figyelmet, ha a felsőoktatás átalakítását a most nyilvánosságra került módon hajtja végre a kormány, határainkon túl több magyar szakos bölcsészt fognak képezni, mint idehaza. (folyt.)

Ismeretlen Andersen-mese

Andersen ismeretlen meséje másolatára bukkant egy dán történész. A Faggyúgyertya című kézzel írott történet egy özvegynek íródott, aki Andersennel szemben lakott. Az iratot látszólag érintetlenül hagyták egy doboz tetején. (folyt.)

Karácsonyi versíró pályázat

Karácsonyi versíró pályázatot indított a Poet.hu közösségi portál. A pályázatra saját készítésű, máshol még nem publikált karácsonyi verseket várnak. Egy ember legfeljebb három verssel pályázhat, a díj promóciós lehetőség. (folyt.)

Tandori Dezső 74 éves

1938.december 8-án született Tandori Dezső Kossuth-díjas magyar költő, író, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Új alternatívát nyitott lírájával, amely egyedüli hazai mintájává lett a kísérletező modernségnek. (folyt.)

Gyászhír: elhunyt Wahl László

Mély fájdalommal és gyásszal tudatjuk, hogy hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Wahl László Latinovits- és Radnóti-díjas versmondó, a Magyar Versmondók Egyesületének tagja, korábbi elnökségi tag. Fellépései emlékezetesek maradnak. (folyt.)

Krasznahorkai és Grétsy is PP Díjas

Magyar irodalom kategóriában Krasznahorkai László író kapta az idei Prima Primissima Díjat. A jelöltek között volt Kiss Anna és Tornai József költő. Díjat kapott Grétsy László nyelvész, a közönség díját Bodrogi Gyula vitte. (folyt.)

Kell egy Angyal!

Hungarikon-avatást tartanak vasárnap Budapesten: az eseményen Makláry Lilla képzőművész Kell egy angyal! című alkotását leplezik le, amellyel az egy éve elhunyt Garas Dezsőre emlékeznek. Faludy György botja, Tolnay Klári jelmeze is megtekinthető. (folyt.)

Ternyák Zoltán emlékére

Kiállítással, műsoros esttel tiszteleg a fiatalon elhunyt színész, Ternyák Zoltán előtt a 20. születésnapját ünneplő Éjszakai Színház; a tárlat december 8-án délután nyílik meg, aznap és 9-én este jubileumi gála lesz a Pinceszínházban. (folyt.)

Kultúrharc Szegeden

Hiába vétózta meg Botka László a Szegedi Szabadtéri igazgatójának menesztését - amely egy installáció miatt került napirendre a közgyűlésen. Működik a hatalom cenzúrája, amelyben kiváló együttműködő partner a szésőjobb. (folyt.)

Meghalt Hollósi Frigyes

71 éves korában, december 5-én elhunyt a Nemzeti Színház színésze, Hollósi Frigyes Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. Számtalan emlékezetes szerepe volt, a színház, a filmek és a sorozatok mellett erősen kötődött a versekhez. (folyt.)

Lackfi szerint a magyarok

Lackfi János egy igen egyszerű kérdést tesz fel: milyenek a magyarok? Milyennek tartjuk mi magunkat, képzeljük hazánkat, és hogy látnak minket a külföldiek? Új kötet, ami érdekes gyűjtemény hazánkról. (folyt.)

Radnóti-díj Lutter Imrének

Kántor Péter, Acsai Roland és Lutter Imre kapták idén a Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság által kétévente odaítélt Radnóti-díjat. Az 1971-ben alapított rangos szakmai díj átadó ünnepségét a Zichy Palotában tartották. (folyt.)

Trükkös Nemzeti ítészek

Egyre furcsább a Nemzeti Színház igazgatói posztjára kiírt pályázat és annak menete. Kicsit úgy tűnik, számtalan meghiúsult leváltási kísérlet után itt a törvényesnek tűnő mód Alföldi leváltására: a bírálók többségét épp a rivális nevezi ki. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum