Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. november

Örkény kiállítás Veszprémben

Örkény 100 címmel nyílik meg kiállítás a veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszínben december 1-jén. Az író életképei és színpadi műveinek előadásfotói láthatók a tárlaton, amit Örkény özvegye, Radnóti Zsuzsa dramaturg nyit meg. (folyt.)

Kaleidoszkóp: hibázott az MTVA

Nemrég a Fölszállott a páva két adását cserélte fel a Duna TV: előbb ismertette a díjazottakat, aztán jött a verseny. Ugyanez történt a Kaleidoszkóp VersFesztivál adásaival: szerdán lezárták a fesztivált, csütörtökön pedig elkezdődhet. (folyt.)

Gyurkovics Tibor emlékszobája

Emlékszobát hoznak létre a négy éve elhunyt Gyurkovics Tibor költő, író tiszteletére még idén december közepén Mosonmagyaróváron. A művész személyes tárgyaival, köteteivel és képzőművészeti hagyatékával rendezik be az emlékhelyet. (folyt.)

Mi a "haza" ma? - Újrafogalmazás

Kilenc magyar és hét külföldi író részvétele mellett rendeznek nemzetközi irodalmi fesztivált az A38 hajón november 29. és december 1. között. A téma az érzelmekkel és tartalommal gazdagon megtömött „haza" szó 21. századi jelentése. A kérdés a Himnusz újrafogalmazott sora.

Lemezbemutató Varró Dániellel

A MoMkult kupola- termében tartja lemezbemutató koncertjét november 23-án a Kosbor Trió: Varró Dániel verses stílusgyakorlatai ihlették meg a 25 éves zenekart, a stílusjátékok mellett Rudolf Péter versmondása hallható. (folyt.)

A Kaleidoszkóp a képernyőn

A Duna TV tűzi elsőként képernyőre a másfél hónappal ezelőtt befejeződött 14. Kaleidoszkóp VersFesztivált. A nem hagyományos feldolgozás révén a nézők a vers színházi, képzőművészeti, zenei és filmes alkotásai mellett a kulisszák mögé is bepillanthatnak. (folyt.)

Laborfalvi Róza 126 éve hunyt el

Jókainé Laborfalvi Róza esetében is élne a közhely, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. A különbség, hogy a főként "nagy magyar mesemondóként" emlegetett író férje mellett mint sikeres színésznő jelent meg. (folyt.)

A XXXV. Radnóti Miklós Verseny

Az elmúlt két év legeredményesebb versmondói találkoztak Győrött a hétvégén. Azok, akik országos, vagy határon túli versenyeken díjazottak voltak. 1971 óta versenyeznek a legjobbak a Radnóti Miklósról elnevezett rangos díjért és diplomáért. (folyt.)

Bezárhat a füredi műfordítóház

Mit jelent az, amikor egy vietnámi fordító nekilát, leül és egy Ady-verset kezd fordítani a saját nyelvére? Amikor egy mongol fordító úgy beszél magyar szerzőkről, mintha együtt nőttek volna fel? Nyílt levél a kulturális kormányzatnak. (folyt.)

Móricz Zsigmond naplósikere

Pontosan egy esztendővel ezelőtt mutatta be a Sanyi és Aranka Színház, Koltai Róbert önálló Móricz-estjét. A Napló-szilánkok, egy évvel a bemutató után, az 50. előadásához közeledik. Az est októberben elnyerte a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál Közönségdíját. (folyt.)

125 éves lenne Áprily Lajos

Áprilyról Erdélyben már augusztusban megemlékeztek születésének 125. évfordulója nyomán, az egykori helikoni közösséghez tartozó írók, költők leszármazottaival. Mi a titka az Áprily-versek varázsának? - teszi fel a kérdést Hegedűs Géza. (folyt.)

Nemzeti: Alföldi vs. Vidnyánszky

Habár nemrégiben még azt mondta, nem tudja, indul-e a Nemzeti Színház igazgatói székéért, Vidnyánszky Attila végül mégis megpályázza a posztot. Alföldi Róbert is újrázna. Szerinte a jövő generáció színházi nevelése a legfontosabb. (folyt.)

Tíz éves az Illyés Gyula Versmondó Verseny

Díszbe öltöztetve, pódiumszínházi teremmé alakítva várta a Magyar Versmondók Egyesülete a Művelődési Intézettel a sokfelől érkező, különböző korú versmondókat. Illyésre emlékeztek. A költő 110 éve, az emlékverseny 10 éve született. (folyt.)

Tegnaptól Vallai hangján

November hetedikére virradó éjjel meghalt Vallai Péter, a legnagyobb magyar versmondók egyike. Számomra, és nem hiszem, hogy egyedül vagyok ebben, Petri költészete nem létezik Vallai interpretációja nélkül. (folyt.)

Elhunyt Páll Lajos

Elhunyt Páll Lajos költő, festőművész, az erdélyi magyar kultúra kiemelkedő alakja. Ahogy az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor fogalmaz: "Páll Lajos hangulatos képei, lélekkel teli versei egymástól elválaszthatatlanok, egymást kiegészítik". (folyt.)

Játék-szín-játék

Szó sincs a Játékszín áron aluli eladásáról, semmilyen irat nem "titkosított", csak tíz évig nem nyilvános - így válaszolt a teátrumot bezáró és 3,1 millióért eladó Nemzeti Vagyonkezelő. Németh Kristóf Lévai Anikóval nyitotta meg immár saját színházát. (folyt.)

Hazám legjobbjai

Szombaton osztják ki a Hazám-díjakat. A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll. Máthé Erzsi színművész és Szilágyi István is díjazott lett. (folyt.)

Illyés ismeretlen versei és regénye

Egy eddig ismeretlen Illyés Gyula-regényre bukkant a költő-író lánya, Illyés Mária, az ő válogatásában most jelent meg egy kötet a 110 éve született alkotó ismert és kiadatlan verseiből. Illyés Mária a kéziratok rendezésekor bukkant a műre. (folyt.)

Meghalt Vallai Péter

November 6-ról 7-re virradó éjszaka, váratlanul elhunyt Vallai Péter Jászai- díjas színművész, a Vígszínház tagja. 66 éves volt. Számos költészeti performansz és verses est fűződik a nevéhez, kiváló versmondó volt. (folyt.)

Parnasszus 17

Az idén tizenhét éves a Parnasszus, Turczi István író, főszerkesztő pedig október 17-én volt ötvenöt. Jó ez a tizenhetes, amúgy a kaszinójátékosok egykori mitikus száma! Turczi Istvánnal a jubileumok alkalmából Jánossy Lajos beszélgetett. (folyt.)

Édes hazám-est a Radnótiban

Édes hazám-estet rendeznek a Radnóti Színházban 2012. november 13-án; a Magvető Kiadó kötetének verseiből és az azóta született egyéb közéleti költeményekből kínálnak ízelítőt színészek és zenészek aktív közreműködésével. (folyt.)

Göncölszekér klubkoncertek

Havonta egyszer, szombat esténként klubkoncerttel jelentkezik az FMH új épületében a virtuóz Göncölszekér. A most Kaleidoszkóp-különdíjat kapott zenekar betekintést ad verszenei munkájába is. (folyt.)

Simor Ottó is elment

A Jászai Mari-díjas Érdemes művészt, a debreceni Csokonai Színház és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját nyolcvanhat éves korában érte a halál. Színészként, versmondóként is kiváló művész volt. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum