Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. október

Nagy bajban az előadóművészeti szervezetek

A Színházi Kritikusok Céhe nyílt levelet fogalmazott meg az újabb kormányzati megszorítások miatt, ugyanis a független társulatok 2012. október végén sem jutottak hozzá idei pénzükhöz.

Kiállítás a 60 éves színészházban

60 éve nyílt meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum, ebből az alkalomból nyílt kiállítás pénteken Budapesten. A megnyitón L. Simon László is részt vett. (folyt.)

Fehér Rózsa díj a Versmondóknak

A Kultúraközvetítők Társaságának legrangosabb elismerését, a Fehér Rózsa díját idén a Magyar Versmondók Egyesülete kapta. A díj azért is különleges, mert a Társaság tagjai titkos szavazással döntenek. (folyt.)

A nagy októberi költők, színészek

Százharminc éve, 1882. október 22-én halt meg Arany János, a verses epika nagy művelője, a magyar költészet kiemelkedő alakja, a magyar nyelv egyik legnagyobb mestere. Októberi születésű Balassi Bálint, Kazinczy Lajos és Rákosi Szidi. (folyt.)

Politikai eszközzé alacsonyítják?

Ady Endre egyik versével jelent meg a januári Nyugat-ellenes "nem leszünk gyarmat"-jelszavú békemenetről szóló kötet. A költő viszont elkötelezett Nyugat-párti volt. A Magyartanárok Egyletének elnöke szerint ez teljes tévedés. (folyt.)

Én, József Attila - CD-n

Kevés olyan örömteli pillanat van egy színház életében, amikor előadásából CD készülhet – mondta Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója. Az előadás egyébként vegyes fogadtatást kapott a kritikusoktól, a pályázaton korábban nem kapott díjat. (folyt.)

Másfél millió egy Ady-kincsért

Magas áron, közel másfél millió forintért kelt el az Abaúj Antikvárium csütörtöki aukcióján Ady Endre Vér és arany című verseskötetének egy dedikált példánya, amit Csinszkának címzett. Egy Petőfi-almanach is kalapács alá került. (folyt.)

Móricz Zsigmond: Napló-szilánok - jön a ráadás

Október 23-án, a Sanyi és Aranka Színházban láthatják újra a nézők Koltai Róbert Móricz Zsigmond Napló-szilánkok című előadását. A 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválon B. Török Fruzsina, az est szerkesztője és Koltai Róbert közönségdíjat kapott. (folyt.)

Rekord és díjeső a VersFesztiválon

Parádés véget ért az október 9-én indult 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A fesztivál nézői rekordot döntött: több mint négyezren voltak kíváncsiak az előadásokra, koncertekre és filmekre. Eredmények itt! (folyt.)

Versek 4D-ben

Fikciós alkotások, dokumentumfilmek, ismeretterjesztő televíziós alkotások is helyet kaptak a Kaleidoszkóp hétvégi versenyében. 39 alkotást neveztek a VersFesztiválra, ezekből előzsűri válogatta ki azokat, amiket a nagyközönség is láthat Nyíregyházán. (folyt.)

Rivalizálás? Koltai Róbert a húgával versenyzik

Koltai Róbert és testvére mindketten színészek, ám együtt nagyon ritkán látni őket. Eljött a nagy pillanat, amikor ugyanazon a színpadon lépnek fel, ám korántsem közös előadásukon fáradoznak: most épp egymás riválisai lesznek! (folyt.)

Ikerablak - versek párhuzamosan

Nem pusztán egy kiállítást, hanem a vers párhuzamos dimenzióit nyitotta meg a Kaleidoszkóp VersFesztiválon Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus, a művész mai magyar verseket és világukat formabontóan bemutató grafikai-tipográfiai kiállításán. (folyt.)

Dupla-kávészünet a VersFesztiválon

Sikerrel indult a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál Nyíregyházán. Már az első nap szinte minden előadás telt házzal futott a hangulat- váltóként beharangozott nyitó napon. A Kávészünet duplán koncertezett, mert nem fértek be a nézők. A java csak most jön! (folyt.)

Funky, pop-rock, slágerek: kedden hangulatváltó buli

Ritka az, amikor a folk, a funky, a jazz és az énekelt vers megfér egymás mellett, mi több, olyan színes program keveredik belőle, hogy a néző csak kapkodja a fejét! És itt van: a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál tömény koncertnappal nyit kedden. (folyt.)

Nagyító alá kerül Pilinszky és József Attila

Új megvilágításba helyezi Pilinszky János és József Attila életművét az október 9-én, kedden induló Kaleidoszkóp VersFesztivál négy önálló színházi és zenés előadása. Igazi kuriózum, hogy a két költő alkotásait több feldolgozásban is láthatjuk. (folyt.)

Irodalmi szócikk-író verseny

Irodalmi szócikk-író verseny indul a Wikipédián, amelyen bárki részt vehet, aki november 20-ig új szépirodalmi témájú szócikket hoz létre. Pályázni lehet többek között irodalmi művekről szóló és életrajzi cikkekkel. (folyt.)

Visszaszámlálás: kedden startol a VersFesztivál!

Izgalmas, színes és egyedi vershét elé néz Nyíregyháza: október 9-én, kedden útjára indul a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál a Móricz Zsigmond Színházban. Sztárok, közismert színészek, filmesek, előadóművészek, társulatok és zenekarok lépnek színpadra. (folyt.)

Benedek Miklós költőé a Sinkó-díj

A Sinkó-díj bíráló bizottsága - Faragó Kornélia, Utasi Csilla, Patócs László - hétfői ülésén egyhangúlag Benedek Miklósnak ítélte oda az idei elismerést Nem indul hajó című verseskötetéért. A kötetben megelevenednek az újvidéki és a bácsfeketehegyi életterek. (folyt.)

Alföldi a 2013-at követő időszakról

Még inkább kíváncsi színházat csinálna Alföldi Róbert, ha folytathatná munkáját a Nemzeti Színház élén. Azt viszont korántsem gondolja, hogy polgárpukkasztó lenne. A HVG-nek adott interjút a Nemzeti igazgatója. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum