Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. május

Idén újra Bujtor Filmfesztivál

A színész emlékére filmfesztivált rendez független/amatőr filmes alkotók, alkotóközösségek számára augusztus 18. és 20. között Balatonszemesen, a Nyár-marasztó rendezvénysorozat keretében a Magyar Versmondók Egyesülete. Július 31-ig lehet nevezni. (folyt.)

Verstáborok, VersFesztivál

Nyári szakmai verses táborában a színház és a versmondás iránt érdeklődő fiatalokat képezik, a 14. VersFesztiválon pedig mind a hivatásos művészek, zenekarok és társulatok, mind az amatőrök komoly esélyhez jutnak. A nevezési határidő közeleg. (folyt.)

Zelk Zoltán versus Bertók László

Vannak olyan finom szerkezetek, akik a kialakuló frontok nyomásának kiszolgáltatva, az épp rájuk ható erők szerint mozognak. Lukács és Déry aktivizálódó ellenzékisége évében épp a hatalommal szemben. Szellemiség: Zelk Zoltán kontra Bertók László. (folyt.)

Petőfi és Kazinczy kalapács alatt

Árverésre bocsátják Petőfi Sándor A királyokhoz című versének röplap kiadását, a Kazinczy Ferenc által indított Orpheus című, a felvilágosodás nyelvi és világnézeti programját képviselő lap ritka teljes sorozatát és az első nyomtatott szentírást is. (folyt.)

Radnóti Miklóst perbe fogják

„Tajtékos égen ring a hold, csodálkozom, hogy élek. / Szorgos halál kutatja ezt a kort, s akikre lel, mind olyan fehérek" - írta Radnóti Miklós, aki a Horthy-rendszerben nem taníthatott, ellenben a munkaszolgálaton odaveszett, s tömegsírban végezte.

Azonosították az elveszett nyelvet

A mai skótok ősei több száz, titokzatos faragott követ hagytak az utókorra. Ezekről a vizsgálatok kiderítették, hogy a 4. századtól 843-ig a mai Skócia területét uraló piktek által használt nyelv írásos változatát őrizték meg. Az emlékek között szimbólumversek is lehetnek.

Pataki András a Petőfi Színháznál

Pataki, a Forrás Színház igazgatója, rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke nyerte a Soproni Petőfi Színház igazgatásának jogát, a másik aspiráns Márton András színész volt. Az eredményt szerdán jelenti be a város. (folyt.)

Kaláka Fesztivál: egri helyszínek

A Diósgyőri vár átépítése miatt új helyszínre költözik a Kaláka Fesztivál, a rendezvényt idén az Egri várban tartják június 29. és július 1. között. Ez új lehetőségeket is kínál, a hagyományos események mellett új programokkal bővül a fesztivál, az Egri vár és a Dobó tér lesz a központ. (folyt.)

Szép Szó Műhely a Vajdaságban

Idén nyáron is megszervezi a Kátai tanyán a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete hagyományos tehetség- gondozó műhelyét augusztus 12-től 19-ig. A Magyar Nemzeti Tanács a Szép Szó Műhelyt kiemelt jelentőségű rendezvényként határozta meg. (folyt.)

Szécsi Noémi író Londonban

Meghívták Szécsi Noémi József Attila- díjas írót Finnugor vámpír című, angol fordítás alatt lévő regényével az Európai Irodalmi Estre, amelyet a londoni British Library-ben tartanak. A művet a zsűri több mint ötven európai regény közül választotta ki. (folyt.)

Kaleidoszkóp VersFesztivál: nevezés

Érkeznek a nevezni kívánt produkciók a 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválra. A seregszemlét október 9-től 14-ig Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban rendezi meg a Magyar Versmondók Egyesülete. A hivatásos és a nem hivatásos versenyzők külön versenyeznek.

57 évesen ment el Stork Csaba

Életének 57. évében váratlanul elhunyt Stork Csaba díszlet- és látványtervező. Az Aglaja, a Szomorú vasárnap és a Látogatás díszlettervezőjét Budapesten, május 6-án érte a halál. Hollywoodi produkciókban éppúgy dolgozott, mint tévéjátékok díszletén. (folyt.)

Pen-klub: Günter Grass folytathatja

Nem fosztották meg Günter Grasst az írókat, költőket és más irodalommal foglalkozó szakembereket tömörítő nemzetközi Pen-klub német tagszervezetének tiszteletbeli elnöki tisztségétől. A lépést a Nobel-díjas költő, író Izraelt bíráló verse miatt indítványozták. (folyt.)

Kedvezmények a verstáborokba!

Csökkentett tábordíjjal, rendkívüli kedvezményekkel segíti a nyári verstáborába jelentkezőket a Magyar Versmondók Egyesülete. Versmondó, színházi és írótábor is lesz Neszmélyen július 14-től 21-ig. Kedvezményesen május 31-ig lehet jelentkezni. (folyt.)

Parti Nagy Lajos Déri János-díja

Idén 20. alkalommal adták át a Déri János-díjat annak a sokoldalú, jelentős kortárs alkotónak, aki pályája során maradandót alkotott és alkot. Az arany egyforintost, hátlapján a kitüntetett nevével, minden évben meglepetésszerűen kapja a díjazott. (folyt.)

Nádas Péter lehet az új Nobel-díjas

Nádas Péter magyar író kaphatja az irodalmi Nobel-díjat az idén – legalábbis a Welt am Sonntag konzervatív német lap szerint. Az író Párhuzamos történetek című, magyarul 2005-ben megjelent műve a könyvtermés "nagy regénye". (folyt.)

Budapesti Kamaraszínház

Bár a mai politikai vezetés eltüntetné a föld színéről a Kamaraszínházat, ám a társulat egy része új, piaci alapokon létrehozandó társaság keretében folytatná a munkát. Az egyik legszínvonalasabb teátrum hétfőn este búcsúzott. (folyt.)

Magyar érettségi: Karinthy, Arany és Camus

Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívásának elemzése és Camus Pestis című regénye kapcsán a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyar érettségin. (folyt.)

A tálib költészet angolul

Tálib versekből álló antológia kiadására készülnek kutatók, amitől az remélik, az angol anyanyelvűek jobban megértik azokat a férfiakat, akik több mint egy évtizede harcolnak a NATO-vezette szövetséges erőkkel Afganisztánban. A Poetry of Taliban a harcra összpontosít. (folyt.)

75 évesen ment el Udud István

Nemrég ünnepelte 75. születésnapját Udud István költő, tanár és nagyszerű versmondó, több díj birtokosa, és már sajnos nincs közöttünk. Hirtelen ragadta el a halál - hagyott itt bennünket. Öblös, mély hangján mindig meggyőzően szólt a világról. (folyt.)

14. VersFesztivál: itt a felhívás!

Nyíregyháza a vers fővárosa október 9-től 14-ig: a Móricz Zsigmond Színház ad majd otthont a 14. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválnak. A társulatoknak, egyéni előadóknak, zenekaroknak és filmeseknek másfél hónapjuk van: június 15-ig nevezhetnek a versenyprogramba.

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum