Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. április

Én nem fogom be!

Átadták a Litera március közepén meghirdetett meghívásos és nyílt közéletivers-pályázatának díjait. A meghívásos pályázaton résztvevő költemények közül diákzsűri választotta ki a legjobb művet, a nyílt pályázaton háromtagú szakmai zsűri emelte ki az első három legkiválóbbat. (folyt.)

Szabó Zoltán írói est Londonban

Nyugati vártán címen mutatták be a brit fővárosban Szabó Zoltán magyar író, publicista harmincöt éves emigrációs lét alatt írt munkáit tartalmazó két kötetét. A Londoni Magyar Kulturális Központban az író születésének 100. évfordulója alkalmából emlékeztek. (folyt.)

Vissza a New York Kávéházba

Visszaköltöznek a színészek a New York falai közé, mivel újra elindítja programsorozatait az egykor a kultúra fellegváraként működő neves kávéház. Nem csak színészekkel találkozhat a publikum: költészeti sorozat is indult, felelevenítve az egykori hagyományokat. (folyt.)

Versmondó táborok

Mesebeli környezet: a neszmélyi hajó- skanzenben rendezi meg idén is versművészeti táborait a Magyar Versmondók Egyesülete 2012. július 14-től 21-ig. Sztárelőadók részvételével valódi alkotótábor, művészi légkör és komplex képzés várja a fiatalokat, most még kedvezményesen. (folyt.)

Hemingway bőrébe bújva

Kubai rum, szivar, és az öreg halász. Most mindenki számára elérhetővé válik az írói lét testközeli felfedezése: Ernest Hemingway családja bejelentette, hogy az irodalmi óriás tiszteletére szállodaláncot kívánnak létrehozni. Az író háza egyébként látogatható Key Westen. (folyt.)

Weöres Sándor és Rátóti Zoltán

Az Év hangoskönyve díjat a közönség szavazása alapján Weöres Sándor: A teljesség felé című verseskötete nyerte el Rátóti Zoltán tolmácsolásában. Az Év hangja Mácsai Pál lett, a Kossuth Kiadó az Év kiadója, de átadták az Év könyvesboltja és a Budai-díjakat is.

Húsz év néhány órája képekben

Felkerültek a Magyar Versmondók Egyesületének húszéves jubileumi estjéről készült fotók a Versmondó folyóirat internetes változatának honlapjára. A maratoni gálaest résztvevői a műsor után is közösen ünnepelték a verset, a költészet és a versmondás jelenét. (folyt.)

Shakespeare Világfesztivál

Az internet révén, multikulturális és többnyelvű projektekkel fogja össze szinte az egész világ Shakespeare-rajongóit a brit fővárosban április 23-án kezdődő Shakespeare Világfesztivál. A féléven át tartó programsorozat a London 2012 Fesztivál része. Profik százai és laikusok ezrei a színpadon. (folyt.)

Északi kultúrroham

Megnyílt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Négy napig több száz hazai és külföldi meghívott vendég dedikál, a díszvendég országok az északi kulturális régió államai. A belépő 500 forint, ami az első könyv vásárlásakor lejön az árból. (folyt.)

Gyász: elhunyt a színházi fotós, Koncz Zsuzsa

Életének 71. évében meghalt Koncz Zsuzsa fotóriporter. A színházi világ elismert fotósa keddre virradóra hunyt el, és halálig dolgozott. A Balogh Rudolf-díjjal kitüntetett alkotó haláláig dolgozott. Pályafutása alatt több hazai és külföldi díjat nyert. (folyt.)

Élő legendák

Közel hatszáz néző, történelmi pillanatok, első találkozások - így jellemezhető a Magyar Versmondók Egyesületének húszéves jubileumi gálaestje. Ungvári Tamás már nézőként is nyílt színi tapsot kapott, a fellépőket percekig ünnepelte a közönség. (folyt.)

Vasárnap 20 éves jubileum

Fergeteges zenés versszínházi show műsorral és szakmai konferenciával várja húszéves ünnepén a Magyar Versmondók Egyesülete a verskedvelőket. Vasárnap neves költők, színészek, zenekarok lépnek fel, és fogadás is lesz. (folyt.)

A vak írónő és a helyszínelők

Ha nincsenek a rendőrök, örökre elveszett volna egy vak írónő több órányi munkája, amelyet láthatatlan tollal írt, pedig nem volt szándékában "titkosírni". Helyszínelők fejtették meg a vak írónő láthatatlan kéziratát, amely újabb alkotással gazdagítja az egyetemes kultúrát. (folyt.)

A költő, az érték és az éhhalál

József Attila egyik kézirata nyolcmillió forintért kelt el egy aukción. A költő talán egész életében nem keresett ennyit. Ma egy vers megjelenéséért 5000 forintot fizet egy folyóirat. Havi 200 pengő fixszel, az ember könnyen viccel - szólt a 30-as évek slágere. (folyt.)

A Költészet Napja: Versmondók 20!

Márai Sándor: „Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme." 20 éves a Magyar Versmondók Egyesülete.

Indul a vershét

Páratlan kiállítás a Versmondó folyóirat immár két évtizedes történetéből, szakmai konferencia a versről és a versmondásról, fergeteges zenés versszínházi show, estek és koncertek, Klubdélelőtt a vers nagyjaival – igazi vershéttel ünnepli a Magyar Versmondók Egyesülete a Költészet Napját. (folyt.)

Zalai versfelvágott

Hévízen József Attila összes versének felolvasásával Guinness-rekord kísérlet készül, Nagykanizsán híres versmondók adnak elő a Költészet Napja alkalmából Zala megyében. Az ezt követő utáni hétvégén Budapesté a főszerep. (folyt.)

Meghalt a fiatal író

Életének 45. évében tragikus hirtelenséggel meghalt Hazai Attila író, forgatókönyvíró, műfordító. Tagja volt a József Attila Körnek és a Szépírók Társaságának, ez utóbbinak 2000-től 2004-ig alelnöke is volt. (folyt.)

"Keltsd életre"

Neves tudósokkal és művészekkel a vers, a költészet színpadi formáiról, jellegéről, a versmondásról és a versszínházról rendez szakmai konferenciát a Magyar Versmondók Egyesülete április 14-én szombaton, 20 éves születésnapi hétvégéjén, a Fővárosi Művelődési Házban. A részvétel ingyenes. (folyt.)

Húsvéti szokások és népköltészet

Habár mára már elavultak a régi szokások egyesek közülük, ha más formában is, de megjelennek. Mai húsvéti szokásaink közé tartozik a tojásfestés, kapulopás, locsolás, fadíszítés. És persze a népköltészet jóvoltából a locsolóversek. (folyt.)

Bajba kerültek a nemzetiségi színházak

Miközben államosítják az oktatást, a nemzetiségi színházakat kisebbségi önkormányzatoknak passzolják át - írta a HVG. A legjelentősebbet, a szekszárdi Magyarországi Német Színház költségvetését több mint 40 százalékkal csökkentették. (folyt.)

Mi mennyi – Örkény István író százéves

A Petőfi Irodalmi Múzeumban Örkény életútját és abszurd írói világát bemutató kiállítás nyílt meg. A Mi mennyi - Örkény István százéves című kiállításon az író műveinek jellegzetes hangulatát interaktív eszközökkel idézik meg. (folyt.)

Versel a város

„Versel a város” címmel nagyszabású versmondó napot tartanak 2012. április 11-én (szerdán) a Költészet Napján Tatán. A város különböző pontjain, közterületeken, iskolák és intézmények közelében a nap folyamán összesen 2012 magyar vers hangzik fel. A költeményeket diákok mondják majd. (folyt.)

Vers sokféleképp: Költészet Napja

Országszerte mindenütt ünneplik a Költészet Napját, sokan sokféleképpen készülnek a jeles ünnepre. József Attila mellett a születésnapját ugyancsak ekkor ünneplő Márai Sándorra is emlékeznek, de előtérbe kerülnek az évfrodulós klasszikusok és a kortársak is. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum