Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. március

Könyvfesztivál és Claudio Magris

300 új kötettel, 350 programmal, félezer hazai és határon túli magyar, illetve több mint 60 külföldi szerzővel várja a látogatókat április 19. és 22. között a Millenárison a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A díszvendég Claudio Magris lesz. (folyt.)

Elvették Schmitt Pál doktori címét

A SOTE szenátusa megvonta Schmitt Páltól tudományos fokozatát. A szenátus 33 igen és 4 nem arányban hozta meg a döntést. A magyar nyelv védelmét minduntalan hangsúlyozó elnök előbb helytelen írásmódjával, majd plagizált doktori disszertációjával került a figyelem középpontjába. (folyt.)

Alföldi pályázik jövőre

Tizenegy bemutatót tervez a következő évadban a Nemzeti Színház - jelentette be kedden sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert igazgató, aki azt is elárulta, jövőre, mandátuma lejártával újra pályázik a vezetői posztra. "Egy olyan munka felénél tartunk, amely nem ötéves munka" - mondta. (folyt.)

Színház az egész világ(nap)

Az ország minden pontján ünneplik a színházi világnapot, amit a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésén 40 ország küldötteinek határozata alapján, 1962 óta tartanak, annak emlékére, hogy 1957. március 27-én Párizsban megnyílt a Nemzetek Színháza.

Versmondók 20' - igazi show lesz

Fergeteges zenés versszínházi show műsorral és szakmai konferenciával készül fennállásának két évtizedes évfordulójára a Magyar Versmondók Egyesülete. Rengeteg sztárral, népszerű művészekkel és az Első Magyar Versszínházzal közösen tartanak megashowt az FMH-ban. (folyt.)

Színészhallgatók Kecskeméten

Idén tavasszal is három ország színi egyetemének diákjai gyűlnek össze a hírös városban, a színház alapította SZÍN-TÁR Találkozón. Euripidész, Olympos High School, és Elektra is látható a harmadik Színművészeti Egyetemek Találkozóján. (folyt.)

József Attila-díj: tiltakozó szakma

Dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza, kultúráért felelős államtitkárhoz nyolc írószervezet intézett nyílt levelet, melyben a József Attila-díjak odaítélésekor a szakmai szervezetek javaslatainak figyelmen kívül hagyása miatt tiltakoznak. (folyt.)

Megmozdulások József Attiláért

Ismét Versmaraton lesz a József Attila szobornál a Kossuth téren. Az április 13-án és 14-én zajló újabb 33 órás tiltakozó rendezvény mellett a Magyar Versmondók Egyesülete is védelmébe veszi József Attilát az egyesület 20 éves jubileumi estjén. (folyt.)

Megalázott írók, költők

A József Attila-díj kilenc írói szakmai szervezet közösen összeállított, így az egész írótársadalom konszenzusos jelöltjeit tartalmazó listájáról hat embert kihúztak a minisztériumban, és beírtak a helyükre hat számukra szimpatikus szerzőt. (folyt.)

Barguzin titka

Március idusán újabb levelet írt a Magyar Tudományos Akadémia elnökének Petőfi Sándor földi maradványainak felkutatása és a haza földjében való méltó eltemetése ügyében a Magyarok Világszövetségének elnöke. Biztos ez a fontos? (folyt.)

Petőfivel hódított

Petőfi Jövendölés és Dsida Jenő Pünkösdi várakozás című versével Galyas Stella, a tiszadobi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskola végzős diákja lett az első helyezett a tiszalöki Kossuth Lajos iskola névadó hetén rendezett versmondó versenyen. Tanárai és osztálytársai megjósolták a győzelmet. (folyt.)

A verbális pisztoly

Zene, költészet és színház. No meg magaskultúra, aktuálpolitika és az utca. Magasröptű, mélyenszántó, de leginkább pofátlanul őszinte, összesen három percben. Valami ilyesmi a slam poetry. Milyen utat járt be, amíg érettségi tétel lett? És ki keverte bele Petőfit? (folyt.)

Magyar jelölt a lipcsei fordítói díjra

Magyar jelölt is versenyben van a március közepén kezdődő lipcsei könyvvásár fordítói díjáért. Az elismerést Christina Viragh kaphatja meg, Nádas Péter 2006-os művéért, a Párhuzamos történetekért. (folyt.)

Rákay Philip a Munkácsy élén?

L. Simon László, a Munkácsy Alapítvány elnöke lemondott a kuratórium elnöki pozíciójáról decemberben, az új elnök pedig Rákay Philip, az m1 intendánsa lett. Ugyanakkor, bár Rákay neve szerepel a honlapon, még meg sem választotta a kuratórium és nem jegyezte be a bíróság. (folyt.)

Elektronikus és hagyományos könyv

"Megöli" az e-könyv a nyomtatottat a szigetországban, ahol az év első két hónapjában negyedével csökkent az eladott papír alapú kötetek száma az előző év azonos időszakához képest. A britek két és fél millióval kevesebb papír alapú könyvet vásároltak. (folyt.)

Dickens-film 1901-ből

Egy Charles Dickens műveiből, az eddigi ismeretek szerint a legrégebben készült filmfeldolgozásra bukkant egy brit levéltáros. Az 1901-es felfedezés a véletlen: a szakember Kínáról szóló korai filmeket kutatott, amikor The Death of Poor Joe címmel egy bejegyzést talált. (folyt.)

Nem kell a vers?

Úgy tűnik, az iskolák igazgatóinak ingyen sem kell a költészet, pedig a diákok láthatóan imádják a Kávészünet zenekart: hiába szavazott több mint félezer diák arra, hogy az együttes ellátogasson hozzájuk, ingyen, az igazgatókat ez nem érdekli. Bella István sorai beigazolódnak? (folyt.)

Globe Színház - Shakespeare 2012

Egy afgán társulat is színpadra lép idén nyáron a londoni Globe Színház bábeli Shakespeare-maratonján. Ez lesz az első alkalom, hogy a bárd valamennyi színdarabját előadják egy szezonban: a 38 darab 38 különböző nyelven látható. (folyt.)

Kertész Ákos író emigrációja

Kertész Ákos február 29-én feleségével együtt Kanadába emigrált. A távozás oka az a politikai hecckampány, amely az Amerikai Népszavában tavaly megjelent publicisztikáját követően indult el ellene. A fővárosi közgyűlés azóta megvonta díszpolgári címét. (folyt.)

Indulnak az idei versmondó versenyek

Tizenegyedszer mérik össze előadó-képességüket a magyarországi és határon túli középiskolások az Arany János Balladamondó Versenyen. Közben a Magyar Versmondók Egyesülete több hagyományos, és szezonális versenyt hirdet és támogat. Az első felhívások már itt vannak. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum