Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. február

Digitalitális irodalom

Elkészült a délvidéki magyar kulturális élet digitalizált dokumentálására és bemutatására hat éve alapított zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) következő hat évre szóló stratégiai terve. A Kárpát-medence legrégebbi irodalmi folyóirata is fennmarad az utókornak. (folyt.)

Súlyos dolgokat kell megőriznünk

A Versmondó XIX. évfolyamának Téli száma gazdag tartalommal szolgálja a hűséges olvasót. Alapos és elemző kritikát olvashatnak többek között Wiegmann Alfréd tollából, a tavalyi 13. VersFesztiválról. (folyt.)

Benedek Elek - felújítva

A nagy meseíró gyűjteményei egymás után látnak napvilágot felújított kiadásban. Most A kék liliom van soron, korábban megjelent A Világszép Nádszálkisasszony, A vitéz szabólegény és a Többsincs királyfi is. (folyt.)

Galkó Balázs a helyzetről

Az nem igaz, hogy Galkó Balázst Dörner György színigazgató páros lábbal rúgta ki az Új Színházból, mert ilyet hívő színidirektor nem csinál. Az sem, hogy előbb-utóbb az utcán fog aludni: ezt nem akarja megvárni. Mindazonáltal: József Attila nem hit, hanem tapasztalás. (folyt.)

Márai sztárköltő lett a franciáknál

A francia politikában siker lett A Gyertyák csonkig égnek: Sarkozy mellett a szocialisták főtitkára is kedvenc könyvének nevezte. A francia politikusoktól korábban sem állt távol az irodalom – a néhai Francois Mitterrand mindig könyvvel a kezében fotózkodott. (folyt.)

Anne Frank fája újra virágozhat

Elültetik tavasszal Anne Frank híres gesztenyefájának hajtásait, hogy új fa nőhessen – adta hírül a holland sajtó. A német zsidó kislány, Anne Frank világhírű naplójában írt a gesztenyefáról. A 150 éves, 23 méter magas fa a háború alatt bujdosó család szomszédságában állt. (folyt.)

A bábművész, akit Lengyel Pálnak hívtak

Hosszan tartó, súlyos betegség következtében, életének 69. évében február 18-án elhunyt Lengyel Pál, az egri Harlekin Bábszínház igazgatója, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja. (folyt.)

Sok ezer olvasó Arany Jánossal

Rekordszámú olvasó vett részt a Hargita megyei mesemaratonon. Arany János műveiből reggel nyolctól este hétig hat ország 110 településén több mint 9000 személy olvasott. A kezdeményezés 2009-ben indult. A mesemaraton stafétáját nemcsak iskolák és óvodák, de szülők és könyvtárak is továbbadták. (folyt.)

Horvátországi magyar költők

Három magyar fiatal horvátországi költő mutatkozik be a drávaszögi Csúza kultúrotthonában. Az irodalmi estet a Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége szervezi. Hármójuk közül a 27 éves vörösmarti Heic Beáta az, akinek már megjelent első kötete. (folyt.)

New York Times: Csurka-nekrológ

Nekrológot közölt Csurka Istvánról vasárnapi kiadásában a The New York Times. A szerző, Duoglas Martin szerint Csurka vezető magyar dráma- író és politikus volt, aki hiperna- cionalista és antiszemita nézeteivel konfrontálódott a Magyarországot kormányzó kommunistákkal. (folyt.)

Vita a folyóiratok támogatásáról

A NKA Folyóirat-kiadási Szakmai Kollégiumának nemrég nyilvánosságra hozott döntése vitát kavart az érintett lapok körében. A kollégium döntésére és Csáki Judit Revizoron közzétett, L. Simon Lászlóhoz intézett nyílt levelére Balogh Endre reagált. (folyt.)

Kerékpár, képek, költészet

Az Artbike nevű bringás művészetet támogató program ötletgazdái 2011 végén Kerekezz, Keretezz! címmel írtak ki pályázatot a biciklizés népszerűsítésére. Az eredmény egy tárlat festészettel, bringákkal és költészettel. (folyt.)

Van jelölt a költői Nobel-re

A "költői Nobel-díjnak" szánt Janus Pannonius irodalmi elismerést a PEN díjra jelölt tagjai kaphatják, a döntést a Magyar PEN elnökségéből és a Nemzetközi PEN Club tagjaiból álló kuratórium hozza meg. (folyt.)

A lemez két oldala

A Nyitott Műhelyben újabb találka: a Rózsaszín szemüveg sorozatának következő epizódjában a beszélgetőtársak Janikovszky Éva életművéről, annak a kánonban elfoglalt helyéről társalogtak. Gyermekirodalom, nőkép, versek, próza, monológ-könyvek. Jánossy Lajos helyszíni szemléje a literáról. (folyt.)

Meghalt a Nobel- díjas Szymborska

Wislawa Szymborska Nobel-díjas költőnőt gyászolja Lengyelország, a 88 éves korában, Krakkóban elhunyt alkotó rendkívüli szerénységére és precíz, ironikus költészetére emlékeznek az egész országban. 1996-ban tüntették ki az irodalmi Nobellel. Személyes hangvételű lírája tette ismertté.

Egerbe megy a Kaláka Fesztivál?

“Kedves Kalákások! Megvan a fesztivál új helyszíne és időpontja, a részleteket február 7-én jelentjük be.” – írják hivatalos Facebook oldalukon a Kaláka Fesztivál szervezői. A Diósgyőri Vár rekonstrukciója miatt az eredeti helyszín 2012-ben ugrott, az esemény vendégeskedni fog. (folyt.)

Felice Cohen író költözik

Öt éven keresztül élt nyolc és fél négyzetméteres minigarzonjában Felice Cohen, aki a megemelt lakbér miatt most költözni kényszerül. A belváros szívében, a Central Park mellett található lakásért az író eddig 700 dollárt, majdnem 160 ezer forintot fizetet havonta, ami a duplájára emelkedett. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum