Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2012. január

Emlékkiállítás Arany Jánosról

A költő személyes tárgyait mutatja be a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban megnyílt kiállítás, "...mikor bekukkant Debrecenbe..." címmel. Arany íróasztala, tintatartója, írómappája, kalapja és levelei mellett halotti fotelje is látható. (folyt.)

Eltűnő varázshegyek

Két bemutatóval búcsúzik nézőitől az Új Színház. Egyetlen előadás sem marad műsoron a jelenlegi repertoárdarabok közül márciusban - mondta Márta István, a színház leköszönő igazgatója. A varázshegy című Thomas Mann-regényből készült adaptációval búcsúzik Szikora János. (folyt.)

Sztankay István, a Nemzet Színésze

Garas Dezső halála után, hagyomány szerint, a nemzet színészei maguk választották meg az új tagot. Sztankay Istvánra esett a választás. Színházi szerepei mellett hangjáról, kabaréjeleneteiről, versmondásáról is ismerjük őt. (folyt.)

Két évtized után

Immár két évtizede dolgozunk azon, hogy megőrizzük a költészet, a versek tisztaságát, a magyar nyelv összekötő erejét, biztosítsuk a versmondás, mint Hungarikum műfaj jövőjét, új, eddig feltáratlan utakat találjunk a versszínházi formák terén. Mindezt Önnel, Veled tettük és tesszük. (folyt.)

Csemadok díjak

Öten kapták meg a Csemadok szlovákiai magyar kulturális szervezet életműdíját a magyar kultúra napja alkalmából Galántán rendezett országos emlékműsor keretében - közölte Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A magyar közösség megmaradásáért járt a díj. (folyt.)

Deák Ferenc verse és magánlevelei

Deák Ferenc nyolc magánlevelével és egy versével gazdagodott a Magyar Országos Levéltár gyűjteménye. A dokumentumokra és egy kis borítékban elhelyezett hajtincsre a francia nagykövetség pincéjében egy páncélszekrényben bukkantak. A Magyar Kultúra Napján adták át őket. (folyt.)

Pucér lett a nép, védtelen a kultúra

Vetkőző performansz - így demonstráltak a közgyűjtemények dolgozói és a Radikális Szabadidő Színház a kormány kultúrpolitikája ellen a Petőfi Irodalmi Múzeum előtt, ahol Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár díjátadó rendezvényt tartott a Magyar Kultúra Napján. (folyt.)

Parti Nagy Lajos letiltotta műveit a közrádióban

A Kossuth-díjas író, költő nem ért egyet a "szócsövesített" közmédiával, ezért nem engedi, hogy műveit leadják a Magyar Rádióban. Számára "evidens volt, hogy ebben, a hatalom által einstandolt, szócsövesített köz-médiában" nem szerepel. (folyt.)

Újra Szép Magyar Könyv

Nyolc kategóriában versenyezhetnek tavaly megjelent köteteikkel a könyvkiadók a Szép Magyar Könyv pályázaton. A könyvesbolti forgalomba került, magyarországi és határon túli magyar nyomdákban előállított kiadványokkal nevezhetnek a könyves cégek. (folyt.)

Nem tudhatom - az Ország Verse

Radnóti 1944-ben írt, a hazaszeretetet nemes egyszerűséggel, érthető és mégis érzékletesen gyönyörű szavakkal, képekkel bemutató sorait választotta a Facebookon összegyűlt közösség 2011 decemberében az Ország Versének. (folyt.)

Csengey Dénes nevét veszi fel Pakson a művház

A fiatalon elhunyt szekszárdi születésű író, Csengey Dénes nevét viseli a jövőben a Paksi Művelődési Központ. Az ünnepélyes névadót a magyar kultúra napi ünnepséggel együtt tartják, amikor a költő munkásságát irodalmi műsor keretében ismerheti meg a közönség. (folyt.)

Ady Endre váradi törzshelye eredetiben

Megújult és ismét kávézóként üzemel Ady Endre egyik kedvenc vendéglője, a nagyváradi Royal. Az épület 1900. októberében nyílt meg, a budapesti New York kávéház mintájára. (folyt.)

Pénzügyi helyzet és kultúrharc

Nem pusztán pénzügyi ok áll a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín halálra ítélése mögött. A HVG kérdésére Réthelyi Miklós miniszter azt mondta: „ezeknek a színházaknak a működése illik bele a legkevésbé abba a sorba, amit támogatunk”.

A Tinódi-lant idei kitüntetettje

A régi zene ismert alakjának, Róka Szabolcsnak ítélte idén a Tinódi-lantot a Magyar Régizenei Társaság. A tanári hivatás mellett zenészként a Kárpát-medencében koncertező Róka Szabolcs a műfaj egyik megújítójaként is ismert. (folyt.)

Most került elő Havel első darabja

Egy fehérneműs szekrény aljában találta meg a lakásában Jiri Kuna fotós Václav Havel első egész estés színdarabjának, a Kerti ünnepélynek géppel írott, kézírásos jegyzetekkel, toldalékokkal, rajzokkal és a szerző aláírásával ellátott eredeti példányát - számolt be a cseh Právo napilap. (folyt.)

90 éve született a józan szenvedély költője

Nemes Nagy Ágnes 90 éves lenne. Költészetében szigorúan tartotta magát a racionalizmushoz, de a látszólagos szenvtelenség, távolságtartás, hűvös józanság és csillogó intellektus mögött kimondhatatlan szenvedély parázslott. (folyt.)

69 éve ment el Rejtő Jenő

69 évvel ezelőtt, 1943. január 1-jén hunyt el Rejtő Jenő, a magyar irodalom egyik legolvasottabb szerzője. "Pengős regényei" mellett írt verset, színdarabot, novellát, útirajzot, bohózatot, filmforgatókönyvet, sőt újságcikkeket is. (folyt.)

Elhunyt a Nemzet Színésze

Hetvenhét éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt Garas Dezső Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Nemzeti Színház társulatának tagja pénteken - közölte a színész családja és a Nemzeti Színház az MTI-vel. (folyt.)

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum