Rendelj verset

Webáruház

Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! Üdvözöljük a Vers Oldalán! Legyen ez a kezdőlapja, kattintson ide! A Vers Oldala

Hírarchívum

vissza

2011. augusztus

Csatát vívtak a költők Újvidéken

Több mint hetven író, irodalmár vett részt azon az ötnapos nemzetközi irodalmi fesztiválon, amelyet hatodik alkalommal tartottak meg Újvidéken. A szeptember 2-án lezárult rendezvény ünnepélyes megnyitóját hétfő este tartották meg. (folyt.)

Emlékezés Wekerle Sándorról

Wekerle Sándor volt miniszterelnök tiszteletére berendezett emlékszobát avattak a Wekerle Sándor Alapkezelőnek otthont adó Károlyi-Csekonics Rezidencián kedden. Az eseményen mutatták be Görög Staub Károly és Patay Géza könyvét is, amely Wekerle Sándor életéről szól. (folyt.)

Dickens kontra Facebook

A legutóbbi sziget- országi felmérésből (8 és 17 év) az derült ki, hogy a megkérdezettek fele sem olvas el havonta egy könyvet az iskolai kötelezőkön kívül. Az adatokból kiviláglott, hogy a nagyobb diákok még kevesebbet olvasnak, mint a kicsik. (folyt.)

Bujtor filmfesztivál

Eredményesen befejeződött a Balatonszemesi Önkormányzat és Latinovits Művelődési Ház, a Magyar Versmondók Egyesület, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Latinovits Alapítvány által meghirdetett II. Bujtor István Filmfesztivál. (folyt.)

Merlinből Átrium

Kis csoport gyűlt össze kedd este a Margit-körúti Átrium mozinál, mely a múlt héten ismét a figyelem fókuszába került: a 2001-ben bezárt filmszínháznál az egykor tevékeny mozivédők tüntettek. A főpolgármesteri kabinet döntött, arról, hogy a Merlin Színház a Margit körúton tíz éve üresen álló Átrium moziba költözik januárban. (folyt.)

Mezítlábas tisztelgés József Attilának

József Attila költészete előtt tisztelegve több mint egy tucatnyian gyalogosan teszik meg a Szeged és Makó közötti utat azon a zarándoklaton, amely szerdán reggel indult el a Tisza-parti városból. (folyt.)

Bemutatkozási tér az Új Színházban

Ismét meghirdeti Kőfal Pálya IV. pályázatát az Új Színház. Pályázni olyan új stúdiószín- padi produkcióval lehet, amelynek témája a magyar történelem valamely eseménye, és ennek izgalmas, ma is átélhető történetként való feldolgozása.

Tóth Endre költő emléke

Elment a legidősebb debreceni költő, Tóth Endre. Életének 97. évében érte a halál. Tóth Endre 1914-ben született, irodalmi pályája a múlt század harmincas éveiben indult. Költészetére kezdettől erős hatást tett a népi mozgalom. (folyt.)

Újabb szépírói kurzus

A Magyar Író Akadémia nem hagyományos egyetemi képzést indít. A Szépíró mesterkurzuson mesterségbeli tudást, írói technikákat és módszereket sajátíthatnak el hallgatóink, és mindezek mellett megismerkedhetnek a kortárs irodalom nagyjainak életpályájával.

Ünnep az óceán két oldalán

Kulturális szervezetek és egyházak meghívására New Yorkba utazott Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke és Szennik Évi kommunikációs alelnök. Lutter Imre előadóművész amerikai és magyar közönség előtt lép fel augusztus 20-a alkalmából. (folyt.)

Fővárosi százmilliók Nemcsáknak

Százmillió forintos adósságot csinált a József Attila Színházban Koltay Gábor ügyvezető igazgató, nyilatkozta a tegnapi Magyar Nemzetben Nemcsák Károly, aki augusztus elsejétől vezeti a teátrumot. (folyt.)

Krasznahorkai Edinburghi útja

Krasznahorkai László Kossuth-díjas írót meghívták az Edinburghi Nemzetközi Könyvfesztiválra, ahol Colm Tóibín neves ír novellistával, újságíróval beszélget a közönség előtt augusztus 26-án, pénteken délután. Az Európa új korszakban című programsorozat részeként ül össze a két író. (folyt.)

Montrealban az új Márai-adaptáció

A Montreal World Film Festival programján mutatkozik be Sipos József új Márai-adaptációja, a Kaland című regény alapján készült film. A premieren részt vesz a rendező-forgatókönyvíró Sipos József, valamint a főszereplők. (folyt.)

Elhunyt Szalai Borbála költő

Ungvári otthonában elhunyt Szalai Borbála költő, gyer- mekíró, nyugalma- zott tankönyv- szerkesztő, aki a második világháború utáni időszakban fontos szerepet játszott a magyar irodalmi nyelv megőrzésében. (folyt.)

Testvért kap a Globe Színház

Fedett testvérépületet kap a londoni nyitott tetejű Globe Színház, amelynek kitartó közönsége gyakran ázott az esős nyárban. A Globe csütörtökön hozta nyilvánosságra, hogy Jakab-korabeli stílust tükröző épületet emelnek – számolt be a The Guardian online kiadása. (folyt.)

Meghalt a Gőgős Gúnár Gedeon írója

Meghalt Varga Katalin költő, író, a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa Mosodája, a Barátom Bonca és számos más gyermek- és ifjúsági könyv szerzője - tudatta a család az MTI-vel pénteken. (folyt.)

Hemingway és az FBI

A nemzetközileg is elismert kubai író, Leonardo Padura a Juventud Rebelde című lapban írt arról, hogy Hemingway 1942-től, kubai tartózkodása alatt szállított információkat a szigeten élő spanyol falangistákról és náci szimpatizánsokról. (folyt.)

Idén megszűnik a Magyar Könyv Alapítvány

Még az idén megszűnik a Magyar Könyv Alapítvány (MKA), a szervezet feladatait a Petőfi Irodalmi Múzeum fogja ellátni. Szakmai körökben attól tartanak, a magyar irodalom fordítói támogatás nélkül maradhatnak.

Évfordulós költők
A hónap eseményei
Alkalmi versek
Irodalmi linkségek

Hírarchívum

 

 

versszínház versrádió versmondó versfesztivál partnerek hirdetés impresszum mve versenyek műhelyek táborok pályázatok versmondó fórum